MODEORD OCH FLOSKLER. Författaren Lars Melin riktar i sin senaste bok Money Talks strålkastaren mot pratet om pengar. Eller hur man säger goddag yxskaft på ett kraftfullt övertygande sätt.

För snart tio år sedan gav Lars Melin, som är författare och docent i nordiska språk, ut boken Corporate Bullshit. Sedan dess har han inte riktigt släppt ämnet, och nu har han nyligen gett ut uppföljaren Money Talks, en bok om det ekonomiska språket.

– Språk är spännande, och särskilt spännande blir det när det man talar om handlar om viktiga saker. Jag har dessutom alltid haft lätt att se den komiska sidan i det hela och ville skriva en både underhållande och upplysande bok om det ekonomiska språket, säger Lars Melin.

Han säger själv att boken inte är avsedd att vara elak utan att han strävar efter att vara rolig på ett snällt sätt, men blir samtidigt inte förvånad om en och annan ekonom tar illa upp.

– Det är mycket prat om pengar, från banker, media och politiker. Alla pratar pengar, men vad säger de egentligen? Det finns många ord som det är floskelvarning på, konstaterar Lars Melin.

Men, som han själv skriver i sin bok, vad skulle vi ta oss till utan floskler? Ingenting att skratta åt och ingenting att säga.

– Floskler låter bra och påläst, men säger egentligen ingenting, säger Lars Melin.

Boken Corporate Bullshit fick mycket uppmärksamhet. Vad hoppas du på kring Money Talks?

– Man kan ju aldrig veta hur en bok ska tas emot, men jag hoppas ju så klart att det ska bli ett stort tryck på även den här, säger Lars Melin.

Charlotta Marténg