NÄR DET BLÅSER hårda vindar ute är Gustav Kronsjö Wänström inte på sin arbetsplats Wänström revision i Linköping. Att surfa är hans stora passion och inskrivet i anställningsavtalet är att han kan ta ledigt om det blåser kuling eller mer.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det roligaste i mitt jobb är variationen och omväxlingen. Att träffa olika företagare i olika branscher med helt skilda förutsättningar och visioner om sitt företagande är mycket stimulerande. Att kunna stötta företagarna i olika faser i företagandet är inspirerande.

Vilken är din stora passion i livet?

– Min stora passion i livet är vatten. Inte som dryck utan att surfa, vindsurfa och paddelsurfa på. Känslan av att vindsurfa i 35 knop på plattvatten eller att rida en våg är oslagbar. Förutom den rena adrenalinkänslan får man en nära och djup upplevelse av naturen. Jag har skrivit in i mitt anställningsavtal att om det blåser kuling eller mer så kan jag ta ledigt. I Sverige är det som regel oftast bra surfförhållanden under hösten, vintern och våren. Det vill säga stormigt och kallt. Jag bodde på Hawaii ett år och jag ska inte sticka under stol med att jag längtar tillbaka dit när fruset gräs sticker under fötterna.

Finns det några likheter mellan din passion och jobbet?

– Den största likheten är nog att det är konstant förändring. På vattnet förändras vågornas höjd, frekvens och utseende, vinden skiftar riktning och ändrar styrka. Man måste med god timing hela tiden göra snabba val och lista ut bästa väg framåt. I jobbet är det på många sätt likadant, nya kunder med nya frågor, affärer och idéer, förändringar i skatte- och bokföringsregler, ISA-revision, nya revisionsberättelser med mera. Men det är roligt att hela tiden få navigera sig framåt i en föränderlig värld.

Vilka egenskaper behöver man för att vara duktig på surfing? Har du användning av dem även i ditt yrke?

– Förutom vissa fysiska egenskaper är det viktigt att ha kapacitet att fatta snabba beslut under svåra förhållanden. Man måste kunna kalkylera risker och bedöma situationer på ett korrekt sätt. Vidare är mod och självförtroende viktigt, en tro på att de val man gör är de bästa under givna omständigheter. Det gäller att i jobbet kunna stå rakryggad för sina ståndpunkter. En stor portion ödmjukhet är nog inte så dumt heller.

Om du fick tio miljoner hur skulle du investera dem?

– Ett hus i Biarritz på atlantkusten i Frankrike skulle det bli. Jag är verkligen förtjust i Frankrike. De har goda ostar, gott vin, trevlig kultur och skönt väder. Och så är det väldigt fina vågor på atlantkusten som rullar in mot stränderna.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö? Och varför?

– Mitt val står mellan min naturintresserade sambo som älskar att resa eller Dan Brännström.

Charlotta Marténg

FAKTA:

Gustav Kronsjö Wänström

Ålder: 36 år.

Yrke: Auktoriserad revisor.

Fritidsintresse: Surf, vindsurf, segling.

Tips för framgång: Att tro på sig själv och göra det man brinner för.