PÅ WINTHERS REVISIONSBYRÅ i Stockholm tror man på en framtid för den lilla byrån och plockar det bästa från två världar: personligt engagemang och ett brett utbud av tjänster.

– Kunderna kräver i allt större utsträckning kontakt med den ansvariga revisorn och där har vi som mindre byrå en fördel, säger Britt-Marie Winther, grundare av byrån.

Kanske inte helt ändamålsenliga lokaler, men ett mycket bra läge. Det konstaterar Ragnar Santesson, auktoriserad revisor, när han visar runt i lokalerna på Grev Turegatan på Östermalm i Stockholm. Byrån grundades 1983, men har huserat på Grev Turegatan sedan 1985.

I dag har Winthers tre delägare, Britt-Marie Winther, Ragnar Santesson och Thomas Blomkvist och tio anställda. När Britt-Marie Winther startade såg det lite annorlunda ut.

– Vi var en grupp om fyra som lämnade vår dåvarande arbetsplats och valde att starta eget. På den tiden tyckte vi att vi var unga rebeller och att det inte hände så mycket på vår arbetsplats. Vi ville se en annan utveckling, säger Britt-Marie Winther.

Hon konstaterar att det har skett en hel del förändringar i revisions- och rådgivningsbranschen det senaste decenniet.

– Förr var gränserna mellan revision och redovisning mer flytande. Nu är vi mer av konsulter. Branschen har också blivit mer polariserad. I princip finns det fem stora, om man räknar med Grant Thornton, och hur många enmansbyråer som helst. I mitten finns några få som vi, som har ett tiotal anställda och är förhållandevis små mittenspelare, säger Britt-Marie Winther.

Ragnar Santesson betonar att Winthers affärsidé är att ta det bästa från två världar. Den stora byråns bredare utbud av tjänster och den lilla byråns närhet till kunden. Just närheten till kunden är något som tycks bli allt viktigare då fler och fler kunder efterfrågar kontakt med sin revisor.

– Kunden möter inte bara assistenter utan även oss som är påskrivande revisorer. Hos oss är den ansvariga revisorn med i hela revisionsprocessen och det är en av bitarna som är roligt med arbetet, säger Ragnar Santesson.

Både Ragnar Santesson och Thomas Blomkvist har erfarenhet av att jobba som revisorer på en stor byrå, men båda trivs mycket bra med att ha bytt till en mindre arbetsplats. Framför allt framhåller de närheten till kunderna och en mer snabbfotad beslutsprocess som fördelar med att arbeta på en mindre byrå.

– Vår nisch är ägarledda företag och då i stor utsträckning företag där den fysiska ägaren själv är aktiv. Som revisor blir man så mycket mer än bara revisor då. Vi fungerar som bollplank och det kräver mycket av oss, men är samtidigt väldigt givande. Många av våra kunder stannar länge hos oss, och en del har varit med sedan byrån startade, säger Thomas Blomkvist.

I takt med att kraven på revisions- och rådgivningsbyråerna ökar blir det också mer pappersarbete som ska utföras. Ragnar Santesson nämner kvalitetskontrollen och ISQC 1 som exempel. På en stor byrå finns ofta linjebefattningar som sköter mycket av det praktiska arbetet och implementeringen av nya regler och föreskrifter. På en liten byrå faller arbetet på delägarna själva, då det inte skulle gå att få ekonomi i en liten organisation med sådana linjebefattningar.

– Det kan man se både som en fördel och en nackdel. Fördelen är att vi är delaktiga och medvetna om allt som händer här. Nackdelen är att det tar mycket tid. Vi har lagt en hel del tid internt bland annat på att fixa till vår kvalitetskontroll så att den överensstämmer med vad ISQC 1 efterfrågar, säger Ragnar Santesson.

Utöver detta arbete faller även personalfrågor och utvecklingssamtal på delägarna.

– Å andra sidan har vi ju själva valt att jobba just på en liten byrå och då blir det här en del i det hela, säger Britt-Marie Winther.

För åtta år sedan fattade Winthers revisionsbyrå beslutet att gå med i UHY International. Det är en sammanslutning av oberoende revisions- och konsultfirmor med inriktning mot mindre och medelstora företag. Nätverket är världsomspännande och finns representerat i 86 länder.

– Är du på en stor byrå har du tillgång till ett internationellt nätverk, men vi valde den här vägen. Här finns inget ägarförhållande, utan det är just ett nätverk. Utöver att vi har tillgång till kompetens i andra länder ger det också en del inrefererade uppdrag, säger Ragnar Santesson.

Att ingå i någon form av internationellt nätverk ser han som ett måste i dagens läge om byrån ska kunna stå sig som en mittenspelare. Det handlar inte bara om att kunna erbjuda kompetens om kunder ska etablera sig utomlands, utan det kan även handla om mindre saker som att en kund behöver en lägenhet i exempelvis New York och med anledning av det behöver lämpliga kontakter.

– Även de allra minsta kan ibland ha en orsak till att komma i kontakt med en rådgivare i något annat land, säger Britt-Marie Winther.

Winthers revisionsbyrå har under åren vuxit organiskt, och personalstyrkan har varierat något. Tillströmningen av nya uppdrag har varit stadig, och Winthers vill gärna bli större för att skapa mer dynamik i organisationen.

– Det har inte varit några problem att hitta assistenter att anställa, men det kan vara svårt att rekrytera erfaren personal. Kanske är det så att många tänker att det inte finns samma möjligheter till karriär på en liten byrå, men det är faktiskt lättare att snabbt få egna uppdrag, säger Britt-Marie Winther.

– Och när det gäller uppdragen som kommer in har vi en god tillströmning av etablerade uppdrag, trots den frivilliga revisionen. Vi får ofta höra att kunderna har valt bort den stora byrån för att få en mer personlig kontakt, säger Ragnar Santesson.

Charlotta Marténg

3

tips för att vara en bra mittenspelare

1. Personligt engagemang.

2. Brett tjänsteutbud.

3. Fungera som bollplank.

BALANS_2013_N09_A0021_bild1
BALANS_2013_N09_A0021_bild2

FAKTA:

Winthers revisionsbyrå

Omsättning: 11,5 Mkr

Antal anställda: 10

Antal kontor: 1

Antal delägare: 3

Kvalificerade revisorer: 3

Kvalificerade redovisningskonsulter: 2

Affärsidé: Winthers revisionsbyrå tillhandahåller revision, ekonomisk rådgivning och skattekonsultationer till ägarledda företag, föreningar och stiftelser inom alla branscher. Målsättningen är att med ett personligt engagemang erbjuda kunderna och dess ägare:

  • En bättre tjänst till ett konkurrenskraftigare pris än de stora revisionsbyråerna.

  • En mer heltäckande service än de små revisionsbyråerna.