Han är miljöpartist och var först med att uppmärksamma 3:12-frågan i riksdagen. Det kan se ut som en ohelig allians, men Mats Pertoft säger sig ha mer gemensamt med revisorer än man kan tro.

I en motion till riksdagen begär du att regeringen river upp sitt 3:12-förslag, är det inte för sent?

– Det är aldrig för sent. Opinionen kring 3:12 har utvecklats starkare än jag hade kunnat ana. Om vi får med oss tillräckligt många kan riksdagen göra ett tillkännagivande som regeringen måste ta ställning till. Om Anders Borg väljer att inte lyssna står det alltid riksdagen fritt att ta upp frågan igen. Min motion, som sannolikt kommer att behandlas i vår, är en sorts försäkring för att frågan kommer leva vidare.

Vad är din drivkraft i 3:12-frågan?

– Den stora frågan för mig är möjligheten till breddat ägande, vilket stämmer väl med Miljöpartiets politik. Vi gillar att anställda kan bli delägare och jag förstår inte varför regeringen måste inskränka den möjligheten genom kapitalandelskravet på fyra procent.

Du föreslår en multipel i stället för kapitalandelskravet, har du sneglat på revisorerna?

– Ja helt klart. Jag föredrar att luta mig mot de experter som finns, naturligtvis inte okritiskt, men när jag stöter på kloka förslag tar jag dem till mig. Revisorerna har varit kloka i den här frågan och det är trevligt när man kan samarbeta.

Hur mycket har du som miljöpartistisk riksdagsledamot gemensamt med en revisor?

– Ganska mycket tycker jag. En revisor har som uppdrag att granska företag och vi miljöpartister efterfrågar mer och mer granskning inom miljö och mänskliga rättigheter. Som tidigare företagare och kommunalråd har jag haft mycket kontakt med revisorer.

Känns det jobbigt att gå revisorernas ärenden i 3:12-frågan?

– Tvärtom. Jag tycker att samma regler ska gälla för alla och då ska inte jag som förtroendevald politiker peka ut vissa grupper. Anders Borg förkroppsligar det här med att regeringen ser näringslivet som ett särintresse. Jag tycker att det är osmakligt att peka ut människor på det sättet så länge de gör rätt för sig.

Rakel Lennartsson

FAKTA:

Mats Pertoft

Ålder: 59 år.

Yrke: Lärare i Waldorfdans (Eurytmi), riksdagsledamot för Stockholms län.

Bor: Södertälje.

Familj: Gift, 5 barn och 4 barnbarn.

Aktuell: Var först på 3:12-bollen i riksdagen där han kickstartade debatten när han före sommaruppehållet arrangerade ett seminarium tillsammans med FAR.