Balans koll bland de största byråerna visar att de planerar nyrekryteringar under året, både av nybakade studenter och mer seniora personer. För den som tycker att karriären går i stå och är sugen på en yrkesmässig utmaning finns alltså goda möjligheter. Och vem vet, kanske erbjuder konkurrenterna både bättre villkor och intressantare arbetsuppgifter? Om inte annat kan det ju vara intressant att kolla av sitt värde på arbetsmarknaden.

Av tradition har det varit trögrörligt mellan byråerna och många har varit kvar på samma byrå hela yrkeslivet. Men på senare tid verkar det ha skett en viss förändring; att gå till en konkurrerande byrå är inte längre så kontroversiellt, så länge man sköter det hela på ett snyggt sätt.

Och nya utmaningar kan även vara lockande för den som har ett långt yrkesliv bakom sig. Efter trettio år i branschen fick KPMG:s tidigare ordförande Carl Lindgren nog och började studera vattenlära på Stockholms universitet i stället. Han säger själv att han har tjänat orimligt mycket pengar under sin tid i branschen. Och nu vill han använda sin kompetens till att jobba för en bättre värld. Utan att ta betalt.

Med hopp om ett gott 2014!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se