PwC vann mot Skatteverket i frågan om hur man ska marknadsvärdera aktier i en revisionsbyrå.

– Mycket glädjande, men också ett väntat besked, säger Staffan Sundkvist, skattejurist på PwC och ombud för de delägare som upptaxerats av Skatteverket.

Skatteverket och PwC var överens om allt. Utom hur man marknadsvärderar aktier i en revisionsbyrå. Nu har frågan avgjorts av Förvaltningsrätten i Stockholm som i början av december upphävde Skatteverkets beslut att upptaxera 45 delägare i PwC med sammanlagt nära 50 miljoner kronor.

– Domen är mycket välformulerad och starkt skriven, och det gick som förväntat om man ska hålla sig till den lagstiftning vi har, säger Staffan Sundkvist. Tillsammans med advokaten Claes Zettermark har han varit ombud för delägarna som upptaxerats.

Det var under 2011 som Skatteverket inledde en utredning, som ett och ett halvt år senare, i december 2012, resulterade i att 45 delägare upptaxerades. Upptaxeringen grundade sig på att Skatteverket gjorde en annan marknadsvärdering än PwC av de aktier som delägarna fått köpa i revisionsbyrån. Differensen mellan förvärvspris och marknadsvärde blev, enligt Skatteverket, en skattpliktig förmån som enligt Skatteverket skulle beskattas som inkomst av tjänst.

PwC överklagade beslutet och framhöll att det handlar om aktier som det inte går att tjäna pengar på, och att upplägget med delägarskap är en fråga om oberoende. När det inte finns en marknad är alternativet att använda en värderingsmodell, vilket PwC gjorde. Skatteverket ansåg dock inte att det var tillräckligt.

Förvaltningsrätten konstaterar i domen att Skatteverket har bevisbördan för sitt påstående om aktiernas marknadsvärde, och att Skatteverket ska göra sannolikt att marknadsvärdet tydligt överstiger det värde bolaget tillämpat.

”De restriktioner och skyldigheter som gäller för handel med och innehav av aktier i PwC medför att aktierna saknar en betydande del av de karaktäristika som normalt kännetecknar en aktie. De är även sådana faktorer av ekonomisk natur som från ett objektivt perspektiv måste antas inverka på köpares respektive säljares överväganden inför en möjlig affär. För att värderingen ska kunna bli rättvisande måste de därför beaktas.” Det skriver Förvaltningsrätten i domen och upphäver Skatteverkets beslut om upptaxering.

Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning, säger vid denna tidnings pressläggning att Skatteverket ännu inte tagit ställning till om myndigheten ska överklaga domen eller inte.

– Det man kan konstatera är att aktierna ska värderas till marknadspris. Där fick vi ett klarläggande och i den delen stod Förvaltningsdomstolen på Skatteverkets sida. Men däremot har Skatteverket inte nått upp till de beviskrav som finns och därmed står PwC:s värdering av aktierna fast, säger Tomas Algotsson.

Charlotta Marténg