Revisorer och revision har stått högt upp på mediernas och politikernas dagordning de senaste åren. Men forskarnas röst har saknats i debatten. Med rapporten Revisionens roll i bolagsstyrningen vill SNS ändra på detta.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att FAR lanserar sitt förtroendearbete med den så kallade vitboken, om lärdomarna efter ett antal uppmärksammade företagsskandaler, samtidigt som forskarna inom redovisning och revision uppmanar branschen att återta initiativet.

Ilinca Benson, forskningsledare på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) verkar nöjd med tajmningen. Nu hörs alla röster i debatten, precis som hon vill.

– Vi saknade forskarnas röst i det offentliga samtalet om revisonen, säger hon.

Forskningsrapporten Revisionens roll i bolagsstyrningen släpptes i december och har redan rönt stort intresse i branschen och bland företagsledare och analytiker. Vid ett välbesökt seminarium på SNS utmanade författarna Bino Catasús och Niclas Hellman både branschen och politiker med fördjupade resonemang kring de aktuella frågorna om oberoende, rapportering och ansvar. Även Christopher Humphrey, professor i redovisning vid Manchester Business School medverkar i boken och besökte Stockholm och SNS i december.

Vad kan forskarna tillföra debatten, som hittills mest förts av politiker och journalister?

– Revision är uppenbarligen en komplex tjänst, medan mediebilden alltid är förenklad. Forskarna är bra på att nyansera och fördjupa perspektivet, säger Ilinca Benson.

SNS kommer under 2014 att fortsätta att lyfta frågor om redovisning, revision och bolagsstyrning. Ilinca Benson berättar att även hållbarhetsfrågorna kommer att få mer plats.

– Integrerad rapportering är en av de saker som vi kommer att jobba vidare med, säger hon.

Rakel Lennartsson