Revisor är inte ett yrke som förknippas med hjältar i film och böcker. Men Johan Backman gör sitt för att förändra bilden.

I hans böcker spelar revisorerna huvudrollen. I den senaste boken Kall som is får revisorernas avslöjande av maktmissbruk konsekvenser.

Under större delen av sitt yrkesverksamma liv, och även några år efter pensioneringen, har Johan Backman arbetat med revision av kommuner och landsting. Först på Kommunförbundet och sedan på PwC. Oegentligheter, maktmissbruk och korruption intresserar honom, något som också avspeglas i hans böcker.

2009 debuterade han som deckarförfattare. Nu har hans andra bok kommit: Kall som is. Boken handlar om att den hetaste kandidaten till ordförandeposten i EU-kommissionen mördas på öppen gata i London. Ett anonymt tips om ekonomiska oegentligheter inom EU dyker upp i Bryssel, och revisorernas avslöjande av maktmissbruk och korruption får oanade konsekvenser.

– Revisorn fyller en viktig roll i samhället, och jag tycker att det är roligt att lyfta fram den rollen i en deckare, säger Johan Backman.

Inspiration till boken har han hämtat från verkliga händelser, research samt åtskilliga resor.

– Jag har också alltid tyckt om att formulera mig, och det var så det började, berättar han.

Konkurrensen att få ut en deckare på marknaden är hård, men tack vare ett mindre förlag har Johan Backman lyckats.

– Det är skönt när arbetet är avklarat och man har den färdiga boken i sin hand.

Samtidigt har han flera bollar i luften.

– Det finns idéer till fler böcker, men nästa gång lutar det nog åt en annan variant. Förmodligen lämnar jag revisionsbranschen i den boken och tar ett helt nytt grepp, säger Johan Backman.

Charlotta Marténg