Nils Linderfalk, ägare av Moore Stephens i Linköping, snörade i höstas på sig de grova skorna och gav sig ut på Englands kanaler tillsammans med sin hustru och två goda vänner. Nyfikenheten att se nya saker lockade honom att köra pråm. Även i arbetet är nyfikenheten en drivkraft.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Alla trevliga människor jag kommer i kontakt med, medarbetare, kunder och övriga kontakter. Jobbet är också ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om samhällsutvecklingen i stort.

Hur kom det sig att du blev revisor och hamnade på Moore Stephens i Linköping?

– Jag har alltid varit intresserad av matte, så civilekonomutbildningen var nog en följd av det. Efter utbildningen jobbade jag på Skattemyndigheten några år, det var också en bra skola. När jag kände att jag ville gå vidare blev det bankrevision några år, och sedan ett ekonomijobb på ett fastighetsbolag. Likviditetskrisen i bolaget i slutet av 1980-talet gjorde att jag sökte mig därifrån. Ranby Revisorer blev min nya arbetsgivare. Efter en hel del turer har Ranby Revisorer blivit Moore Stephens i Linköping och jag är numera ägare av bolaget.

Du kör pråm i England på din fritid, hur kommer det sig?

– Jag och min fru hade pratat om det i flera år och så hade har vi ett par kompisar som också var intresserade, så vi snackade ihop oss. Vi har ett andelshus som är anslutet till RCI, ett företag som förmedlar semesterboende, och i och med det medlemskapet kunde vi byta till oss en vecka i England. Och på den vägen är det.

Är båtar generellt ett stort intresse?

– Inte det minsta, men att testa pråmlivet var spännande. Det är annorlunda.

Vad skiljer att köra pråm på kanaler i England från att segla eller ha båt i övrigt?

– Det är en väldigt lugn tillvaro. Båtarna körs i tre till fyra knop Det gäller att planera var man ska ta vägen eftersom båtarna är så långa, bortåt 60 fot, så det går inte att vända var som helst.

Ser du några likheter mellan ditt jobb och att köra pråm?

– Man måste nog vara lite nyfiken på att se nya saker. Och en egenskap man har nytta av både när man kör pråm och i jobbet är att lyckas hålla sig lugn.

Om du fick tio miljoner hur skulle du investera dem?

– Skulle jag bränna allt på en gång skulle det nog bli en fördelning mellan att stödja något idrottslag, stödja något socialt projekt samt att resa. Det vill säga investera i eget välbefinnande.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– Ulf Lundell, kanske inte för hans personlighet men för hans musik och texter som jag gillar.

Vilket är ditt bästa karriärtips?

– Känn dig för i början och pröva olika arbetsområden.

Charlotta Marténg

FAKTA:

Nils Linderfalk

Ålder: 57 år

Familj: Fru, två barn och en katt

Bor: Radhus i Linköping

Arbetar: Revisor, och ägare av Moore Stephens i Linköping

Fritidsintresse: Träning, badminton, innebandy samt föreningsliv. KFUM.

Drömmer om: En plats i solen under de urtråkiga månaderna november till mars.