Revisionens roll i bolagsstyrningen debatteras både i och utanför branschen. Johan Bygge, operativ chef på EQT, gillar den svenska modellen med revisorer som arbetar löpande, nära verksamheten. På en punkt vill han dock se en förändring: det behövs mer konkurrens i branschen.

Du har sagt att Big 4 är inåtvända, vad menar du med det?

– Ja, det var på ett seminarium på SNS med många revisorer i publiken som jag sa, lite på skämt, att det är alldeles för ofta som de är på interna aktiviteter när jag ringer. När man blir för stor och konkurensen är för liten är risken att man inte blir tillräckligt kundfokuserad och externt orienterad. Jag tror att det vore bra för branschen med mer konkurrens. Det skulle gynna kreativitet och innovation om man fick upp några fler spelare.

Hur kan du som kund påverka konkurrensen i branschen?

– Ibland är det vi som kunder som måste våga ge uppdrag till andra än Big 4. Jag tror att det är bra att testa olika alternativ. När det gäller mindre företag eller lokala och regionala organisationer som inte har global verksamhet finns det ingenting som hindrar att man väljer en mindre revisionsbyrå. Fler byråer skulle också minska risken för intressekonflikter. För EQT som utvecklar bolag och förvärvar verksamheter är det en fördel om parterna företräds av olika firmor. Med få dominerande revisionsbyråer är risken för krockar större.

Det pågår en diskussion om revisorsrollen, hur tycker du att den ska se ut?

– Den viktigaste frågan handlar om ansvar och att det ska vara tydligt på vems uppdrag revisorn arbetar, nämligen ägarnas. Jag är tveksam till att revisorn självständigt skulle rapportera iakttagelser i allmänhetens intresse, det vill säga till fler intressenter. Det vore ju konstigt om den revisor som ägarna betalar också jobbar åt någon annan. Däremot kan revisorerna baserat på riskkartan bistå ägarna i att uppfylla sin roll i samhället.

Vad beror revisionens förtroendekris på?

– Jag tycker egentligen att revisionen fungerar bra i Sverige, problemet är att de flesta vet väldigt lite om vad revisorn gör. Därför är det bra när revisorn ställer sig upp på bolagsstämman och berättar vad revisionen fokuserat på under året. För oss som arbetar med frågorna är det inte ett problem, men för den bredare kretsen av aktieägare är det bra att revisorn blir mer synlig.

Rakel Lennartsson

FAKTA:

Johan Bygge

Utbildning: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: EQT Holdings AB sedan 2011. Tidigare finanschef på Investor AB och under många år verksam på Electrolux. Började sin karriär på Arthur Andersen och sedan Ericsson.

Styrelseuppdrag: Ordförande för Novare Holding AB och styrelseledamot i Getinge AB, Samsari Act Group AB, Anticimex och Sanitec.