Kan en robot bli medlem i FAR? Frågan kan tyckas apart, men bottnar i den senaste tidens omvälvande teknikutveckling och de utmaningar den medför för branschen.

I FAR:s framtidsstudie analyseras trender och tendenser i omvärlden och hur de kommer att påverka branschen. En utmaning är automatiseringen av en stor del av branschens tjänster. Främst är det redovisningskonsulterna som utmanas av datorerna, men även andra delar av branschen berörs. Prognosen styrks från flera håll. Bland annat visar en undersökning från Stiftelsen för Strategisk Forskning att det arbete som redovisnings- och bokföringsassistenter utför i dag, inom en 20-årsperiod till 97 procent kommer att utföras av datorer.

Vad innebär då detta för branschen? Som alltid handlar det om vad man gör av situationen. I detta fall om i vilken utsträckning man kan ta sig an nya uppgifter och bygga vidare på det arbete som de allt smartare datorerna kan göra. Många menar till exempel att morgondagens redovisningskonsulter kommer att ägna sig mer åt rådgivning och analys, det vill säga tjänster som det går att ta bättre betalt för. Teknikskiftet innebär alltså stora möjligheter! Läs mer om automatiseringen på sidorna 16–20.

Och apropå förändringar, detta är sista numret för i år. Så jag passar på att önska både en God Jul och ett Gott Nytt År! Vi hörs igen 2015!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se