Ett gemensamt regelverk räcker inte för att verklig harmonisering ska uppstå. I sin doktorsavhandling visar Pernilla Lundqvist att tillämpningen av redovisningsnormer beror på andra faktorer än normgivningen.

International Financial Reporting Standards (IFRS) har etablerat sig som den globala redovisningsstandarden för noterade bolag. I dag används den i mer än 120 länder. Men regelharmoniseringen har inte lett till en motsvarande harmonisering av tillämpningen eftersom förståelse av redovisning varierar, vilket Pernilla Lundqvist visar i sin nyligen framlagda avhandling.

– Många säger att detta är vad de har sett och misstänkt, så jag har fått många positiva reaktioner om att det är bra att de nu har fått det verifierat, säger Pernilla Lundqvist.

Avhandlingen bygger på en fallstudie av Volvokoncernen och innefattar en genomgång av årsredovisningar från 1930 till 2012 och 21 djupintervjuer.

– Det är lite olyckligt att Volvo pekas ut, eftersom jag tror att Volvo ligger jämförelsevis långt framme när det gäller en konsistent tillämpning. Men det visar att förståelsen av redovisning varierar bland tillämparna vilket i sin tur kan påverka den faktiska harmoniseringen, säger Pernilla Lundqvist.

Hennes huvudsakliga slutsats är att det är en sak att harmonisera normer, men en helt annan, och mycket svårare, att harmonisera förståelsen bland de individer som ska tillämpa normerna. Individernas tillämpning av redovisningsnormerna beror på andra faktorer än själva normgivningen, det kan vara vilken tjänst eller utbildningsnivå man har, eller vilken kultur man är färgad av.

– Ganska snabbt utkristalliserade sig fem förståelsekategorier, berättar Pernilla Lundqvist.

Begreppet förståelsekategori handlar om vilken förståelse en individ har av redovisning, till exempel hur en individ argumenterar om vid vilken tidpunkt hon ska redovisa en intäkt. En individ inom förståelsekategorin ”försiktighet och beskattning” kommer exempelvis att redovisa intäkter så sent som möjligt och avsättningar så tidigt som möjligt samt uppfatta banken som den primära intressenten.

– Så länge som harmoniseringen inte uppnås i praktiken, uteblir vinsterna med gemensamma normer. EU motiverade införandet av IFRS med att det bland annat skulle leda till ökad jämförbarhet, men det kan inte fullt ut uppnås om normerna inte tillämpas på ett enhetligt sätt, säger Pernilla Lundqvist. Att uppnå harmonisering i praktiken tar lång tid och det räcker alltså inte med att harmonisera normerna.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Avhandlingen

Tillämpning av redovisningsnormer – Intäkter och avsättningar

av Pernilla Lundqvist, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Handledare:

Sten-Eric Ingblad och Jan Marton.

I Balans Fördjupning nr 1/2015 publiceras en artikel skriven av Pernilla Lundqvist, som sammanfattar resultatet av avhandlingen.