Mer än vartannat bolag väljer att inte ha revision. Sett till enbart de nystartade bolagen väljer fyra av fem bort revisionen. Det visar färska siffror från UC.

I år är det fyra år sedan den frivilliga revisionen infördes. Reformen infördes för att stimulera företagandet i Sverige och minska den administrativa bördan för företagen. Nu, när några år har gått, ser man effekterna av reformen och på UC kan man konstatera att kvaliteten på årsredovisningarna sjunkit betydligt bland bolag som inte har löpande hjälp med sin redovisning eller med sina bokslut.

– Vår uppgift på UC är att förse näringslivet med en rättvisande bild av företagens ekonomiska ställning, och för oss är kvalitet ett honnörsord, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

UC registrerar alla bokslut de får från Bolagsverket manuellt och i den processen har det framgått att kvaliteten sjunker. I vissa fall är boksluten handskrivna, ibland oläsbara, och innehåller rena felräkningar. Det totala antalet felsummerade bokslut har ökat från 896 stycken 2011 till 2803 stycken under 2014 (från 1 januari fram till sista oktober).

– Den här utvecklingen gör mig orolig. Eftersom många företag väljer bort revisorn som tidigare varit en garant för kvalitet, måste sannolikt Skatteverket tillföra ytterligare resurser framöver på att granska företagen, säger Roland Sigbladh.

UC har tagit fram statistik över 2013, och tittat på bolag som var registrerade innan den frivilliga revisionen infördes, och bolag som har startats sedan dess. När det gäller de gamla bolagen visar statistiken tydligt hur antalet bolag som väljer bort revision ökar år från år. 2011 handlade det om 22 procent som valde bort revisionen, 2012 var det 37 procent och 2013 var andelen uppe i 46 procent, det vill säga närmare hälften av bolagen.

När det gäller nystartade bolag är det ännu fler som väljer att inte ha revision. 68 procent av bolagen som startade under 2010 valde att inte ha revision, 2011 var det 72 procent, 2012 77 procent och 2013 valde 80 procent av de nystartade bolagen att inte ha någon revisor.

– Att vissa väldigt små bolag med liten omsättning, så kallade hobbybolag väljer bort revisorn är kanske inte så konstigt, men många bolag som gör valet ser revisorn som en kostnad och väljer bort revisorn av ekonomiska skäl. Man tycker inte att revisorn i det läge företaget befinner sig tillför så mycket, säger Roland Sigbladh.

En av förklaringarna ligger alltså i att branschen har misslyckats med att visa på värdet av att ha en revisor. Roland Sigbladh menar att företag som startar och som har en affärsplan som innebär att de kommer att växa borde ha en revisor eller auktoriserad redovisningskonsult redan från starten.

– Det är ett stort jobb att komma in efter några år och granska ett bolag som själv skött ekonomin, det blir besvärligt att ta över något som skötts på ett dåligt sätt, säger han.

Roland Sigbladh anser att alla nystartade bolag som väljer att inte ha revisor borde ta hjälp av en auktoriserad redovisningskonsult, för att det ska finnas någon kvalitetsgarant i bolaget.

– Den som anlitar professionell löpande hjälp får ett ökat förtroende och en bättre kreditvärdighet över tid, säger Roland Sigbladh.

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström säger att det är företagarna själva som har ansvaret för att redovisningen håller måttet, men konstaterar också att det inte tycks fungera i praktiken.

– Därför måste redovisningskonsulter och revisorer söka upp alla företag som behöver hjälp. För det krävs proffs för att få till en årsredovisning värd namnet, säger han.

Charlotta Marténg