... till Marianne Bäärnhielm, tf kommunikationschef på FAR.

I januari drog FAR igång en seminarieserie på temat ”Så stärker vi förtroendet för branschen”. Varför?

– Mediebilden av branschen har varit negativ de senaste åren, och vi måste samlas för att ta fram en gemensam strategi för hur vi ska vända trenden. Ett bristande förtroende begränsar branschens handlingsutrymme och gör att vi förlorar initiativet, något jag menar att exempelvis EU:s revisionspaket är ett uttryck för. Att någon annan styr utvecklingen innebär i förlängningen sämre möjligheter för FAR:s medlemmar att utveckla sin affärsverksamhet.

Vilka kommer att bjudas in till seminarierna?

– Till de första seminarierna bjuder vi in företrädare för de stora byråerna för att föra konkreta diskussioner om hur vi ska stärka förtroendet för branschen. Det räcker inte att FAR lyfter förtroendefrågorna, utan arbetet måste också göras på byråerna. Senare i vår avslutar vi med ett öppet seminarium dit journalister, politiker och FAR-medlemmar är välkomna. Då blir det en paneldiskussion om vad vi bör prioritera, och i den diskussionen är även branschens främsta kritiker inbjudna att delta.

Vad blir nästa steg?

– Seminarierna ska utmynna i konkreta aktiviteter att arbeta vidare med. Det finns ett stort behov av att se över hur branschen kommunicerar. Som bransch måste vi öka kunskapen om våra yrkesroller och vilka förväntningar som är rimliga utifrån bland annat lagstiftning.

Vad tror du om framtiden?

– Branschen fyller en viktig funktion i samhället. Och jag ser att det finns stora möjligheter i utvecklingen mot en mer integrerad rapportering där hållbarhet spelar allt större roll. Dessutom finns det så mycket vi kan göra för att lyfta den offentliga sektorn. Har vi ett stort förtroende kan vi bli morgondagens hjältar.

Pernilla Halling