Förra vårens välbesökta kurs Väsentlighet och risk följs nu upp med en ny kurs inom FAR:s lokala verksamhet Intäkter och kontroller – om att effektivisera revisionsarbete. Kursen grundar sig på boken Revisionshandboken – vägledning vid revision av mindre företag som lanseras i början av februari.

Ett företags intäktsredovisning är så gott som alltid en betydande risk för revisorn. Samtidigt är intäktsgenereringen ofta mycket transaktionsrik vilket gör att det är svårt att få fram tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis enbart genom substansgranskning.

I FAR:s kvalitetskontroller, och även i Revisorsnämndens tillsynsärenden, har det visat sig att intäktsgranskning och dokumentationen av den är ett område där det finns behov av och efterfrågan på höjd kompetens. Till följd av detta kommer nu FAR att erbjuda en ny utbildning samt en bok. Boken är tillkommen i syfte att man ska kunna göra en effektivare revision vid främst revision av K2-företag.

– Det finns en efterfrågan på utbildning inom området, och nu vill FAR hjälpa till att höja medlemmarnas kompetens. Det känns mycket bra, säger Maria Bengtson, ansvarig för FAR:s kvalitetssekretariat.

Första kurstillfället hålls i början av februari. Kursen kommer sedan att erbjudas runt om i landet. Deltagarna får bland annat en praktisk genomgång av revision av intäkter med stöd av företagets interna kontroll samt hur revisorn i övrigt kan använda sig av företagets kontrollaktiviteter.

– Det har funnits en frustration inom kåren kring hur man som revisor ska kunna använda sig av den auktoriserade redovisningskonsultens arbete. Kursen och boken tar upp hur redovisningskonsultens arbete då denne tillämpat Reko kan beaktas, säger Bengt Skough, specialist inom revisionsfrågor på FAR.

Den ovan angivna boken ingår i kursavgiften, men går även att köpa separat. Förutom en teoridel, där olika delar av ISA gås igenom, innehåller den även ett praktikfall.

– I teoridelen kommenteras de ISA som i normalfallet är relevanta vid revision av mindre företag, vilka moment som krävs och vad man måste göra. Teoridelen ska fungera som ett stöd för hur man jobbar effektivt. Praktikfallet tillför ytterligare en dimension och innehåller bland annat exempel på hur granskning och dokumentation kan utformas vad avser företagets kontrollmiljö samt intäkter, säger Bengt Skough.

Han konstaterar att det är viktigt att revisorn tar sikte på företagets interna kontrollmiljö, och använder den, och säger att ISA ger utrymme för det.

– Intern kontroll finns även i mindre företag. På kursen går vi bland annat igenom hur revisorn kan använda sig av den i sitt revisionsarbete, säger Bengt Skough.

Charlotta Marténg