– Vi tar till oss RN:s bedömning, men man måste komma ihåg att det i efterhand alltid är lätt att komma fram till att det skulle skett en djupare granskning, säger Lisbeth Larsson, informationschef på Grant Thornton.

I Stockholms tingsrätt pågår en skadeståndsprocess mellan Troms Kraft AS, Kraft och Kulturs moderbolag, och Grant Thornton och Kraft och Kulturs tidigare revisor. Bakgrunden är att det i november 2011 upptäcktes att Kraft och Kulturs bokföring under flera års tid varit felaktig och att revisorn under revisionerna av räkenskapsåren 2003–2010 inte slagit larm. Troms Kraft fick skjuta till närmare två miljarder kronor, pengar de vill ha tillbaka. Grant Thornton anser dock inte att det finns någon grund för stämningen.

Nu har Revisorsnämndens tillsynsnämnd fattat beslut i ett disciplinärende angående revisionen av Kraft och Kultur. Den aktuella auktoriserade revisorn meddelas en varning. RN:s kritik som rör räkenskapsåren 2009 och 2010, avser bristfälligt revisionsarbete i fyra olika avseenden:

  • granskningen av prissäkringar av elkontrakt till fast pris

  • granskningen av posten upplupna intäkter

  • ställningstagandena till frågan om fortsatt drift

  • ställningstagandena till bolagets hantering av skatter och avgifter

RN konstaterar att bristerna vad gäller granskningen av prissäkringar och upplupna intäkter var för sig är så allvarliga att revisorn inte har haft grund för sitt tillstyrkande av att bolagets resultat- och balansräkningar skulle fastställas, och mot den bakgrunden har RN beslutat att meddela revisorn en varning.

På Grant Thornton ser man allvarligt på RN:s besked, som nu analyseras med hjälp av intern och extern expertis. Om beslutet ska överklagas eller inte har man ännu inte tagit ställning till och Lisbeth Larsson poängterar att skadeståndsmålet inte är avgjort.

– Det blir nu domstolen som får avgöra vem som bär ansvaret när bolagets egna företrädare, enligt de uppgifter som framkommit, manipulerat underlag och medvetet vilselett revisorn. Det framgår också tydligt att revisorn upprepade gånger påtalat brister i internkontrollen för styrelsen i Kraft och Kultur, som valt att inte agera. Domstolen ska göra sin bedömning och om man delar RN:s åsikt, måste man dessutom avgöra om det finns ett orsakssamband mellan granskningen och den påstådda skadan. Därefter följer en rad andra prövningar som domstolen har att göra, säger Lisbeth Larsson.

Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare, konstaterar att beslutet kan bidra till lärandet i branschen.

– RN kommenterar ganska utförligt hur en revisor ska förhålla sig till information från företagsledningen. Det är intressant, för det är här revisorns skeptiska inställning ofta sätts på prov. RN visar också på alternativa revisionsåtgärder, säger han.

– Även om RN inte belyser det så handlar det här caset också om styrelsens ansvar. Inte minst för att förhindra och upptäcka brister i intern kontroll och manipulation av redovisningen. Allt ansvar ligger inte på revisorn, säger Dan Brännström.

Charlotta Marténg