RN:s tillsynsnämnd riktar inte någon kritik mot KPMG-revisorn Johan Dyrefors revisionsinsats i HQ AB och HQ Bank.

– Det var väntat och det ska tilläggas att en oberoende granskning av revisionen från den statliga tillsynsmyndigheten är ett viktigt bestyrkande, säger Torgny Wettergren, KPMG:s advokat.

Torgny Wettergren är advokat på advokatbyrån A1 och företräder KPMG. Vid frågan om hur RN:s tillsynsnämnds beslut påverkar skadeståndsprocessen som pågår konstaterar han att HQ:s krav på KPMG förutsätter att HQ kan visa att revisorn varit vårdslös vid revisionen.

– RN har nu, för alla relevanta år, konstaterat att det inte föreligger sådana fel i revisionen. Detta ger, försiktigt uttryckt, HQ en enorm uppförsbacke i målet, säger Torgny Wettergren.

Det var HQ som anmälde KPMG-revisorn till Revisorsnämnden. Anmälan rörde specifikt året 2007. RN har gått igenom hela revisionsarbetet och tagit del av all dokumentation som revisorn upprättat. RN har också i flera omgångar ställt frågor till revisorn, som han har besvarat i ett antal inlagor till RN. RN gör bedömningen att det inte finns grund för att kritisera revisorn för att han förlitade sig på HQ Banks interna kontroll. RN anser också att revisorn har haft rimligt stöd för sin bedömning att den metod som HQ Bank tillämpade var godtagbar enligt IAS 39.

RN har inte heller funnit anledning att kritisera revisorn för hans bedömning att HQ Banks redovisning av dag 1-resultat var förenlig med IAS 39 och utredningen som RN gjort visar inte annat än att revisorn hade grund för sin bedömning att inte anmärka på årsredovisningarnas utformning i sina revisionsberättelser.

Sammantaget har utredningen enligt RN inte visat att Johan Dyrefors kan anses ha brutit mot god revisionssed när han avgav revisonsberättelser utan avvikande från standardutformningen.

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström är inte förvånad över RN:s beslut.

– Problematiken med värderingen av tradingportföljen var ju mindre 2007. Samtidigt kan jag förstå om många undrar vad som egentligen hände i HQ. Regeringen borde därför tillsätta en HQ-kommission, allt för lärandet i näringsliv och samhälle, säger han.

Charlotta Marténg