”Den senaste tiden har de positiva nyheterna flödat in från Köpenhamn”, skriver KPMG i ett pressmeddelande. Av den lättade tonen förstår man att firman varit under press sedan det blev känt att KPMG Danmark tänkte ansluta sig till EY.

Den ovanliga affären, som fortfarande måste godkännas av den danska konkurrensmyndigheten, reste genast frågor om vart de största kunderna skulle ta vägen: Följa med sin danska KPMG-revisor in i EY, eller stanna kvar hos KPMG, där alla dotterbolag runtom i världen ju också återfinns? Vid den här tidningens pressläggning har både Carlsberg och A.P. Møller–Mærsk gått ut med att de kommer att stanna kvar i KPMG, som nu alltså öppnar på nytt i Danmark.

Arbetet med att säkra KPMG:s närvaro i Danmark har, som Balans berättat om tidigare, pågått alltsedan samgåendet blev känt. I januari anställdes de första medarbetarna och i förra veckan blev det klart att Thomas Hofman-Bang blir ny vd och Senior Partner för det nya KPMG.

– Vi är nu 30–40 personer på plats som driver arbetet framåt. Fokus nu har legat på att rekrytera rätt profiler och att se till att vi har resurser för att säkra de globala kontona. Vi har också ägnat mycket kraft åt att se vilka samarbeten och förvärv som är möjliga, säger Ken Sorensen, chef för marknadsområdet finansiella tjänster och den som samordnar de svenska insatserna i Danmark.

Rakel Lennartsson