Medan företagen har blivit allt bättre på hållbarhet, fortsätter finansbranschen att domineras av kortsiktighet. Redovisning kan överbrygga glappet, enligt FN-chef.

Redovisning, rapportering och revision kan överbrygga det växande glappet mellan företag och investerare. Det sa Georg Kell, chef för FN:s Global Compact, till Balans i samband med sitt Sverigebesök tidigare i vinter.

14 år efter Global Compacts bildande har globaliseringen och sammanlänkningen mellan länder, människor och olika delar av samhället bara ökat. Georg Kell talar i termer av interdependence och interconnectivity.

– I dagens sammanlänkade värld där allt är beroende av vartannat tenderar privata och allmänna intressen i ökande grad att överlappa varandra, säger han.

Han tecknar en optimistisk bild av utvecklingen där allt fler företag ser sin verksamhet i ett samhällsperspektiv och inser vinstpotentialen i att tänka hållbart. Men det finns ett orosmoln: investerarna.

– Den största utmaningen för hållbart näringsliv är fortfarande att finansindustrin har ett väldigt kortsiktigt perspektiv. Den saknar tålamod och intresse för långsiktiga och hållbara investeringar, säger han.

Utvecklingen är inte entydig. Många menar att det är investerarnas krav på socialt ansvar som har tvingat fram förändringar i bolagen. Samtidigt hänvisar Georg Kell till att aktieinnehavstiden har sjunkit dramatiskt, till i snitt sex till sju månader.

Finansiella produkter och verkstadsprodukter har som regel helt olika livscykler, så perspektiven blir väldigt olika i olika branscher. Enligt Georg Kell är ett av problemen att företagen inte varit tillräckligt duktiga på att kommunicera värdet av hållbart företagande till investerarna.

Här kommer redovisning och rapportering in i bilden. Förhoppningen är att det nya ramverket för integrerad rapportering ska överlappa glappet. Enligt Georg Kell spelar revisions- och rådgivningsbranschen en nyckelroll – både som rådgivare till företagen och i det tekniska arbetet med att utveckla nya standarder. Men det gäller att ha tålamod.

– Kom ihåg att det tog kanske 100 år för redovisningen att utvecklas. Integrerad rapportering är en ambitiös satsning, men har varit igång sedan tre till fyra år så vi måste ha lite tålamod, säger han.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Global Compact

FN-initiativ från år 2000 för att involvera näringslivet i det globala hållbarhetsarbetet.

Global Compact består av 10 principer som företag kan skriva under på.

Företagen måste rapportera enligt principerna och de företag som inte håller måttet stryks från listan.

År 2010 var Global Compact medgrundare till IIRC som nyligen lanserade ett första ramverk för integrerad rapportering.