Tidigare fanns två revisorsexamina, en för att bli godkänd revisor och en för att bli auktoriserad revisor. Nu har de båda proven ersatts av ett nytt prov, som leder till titeln auktoriserad revisor.

Revisorsexamen grundades 1998 och syftet var att säkerställa att revisorer har de kunskaper som krävs för att genomföra revision av hög kvalitet. Förra året fattade riksdagen beslut om att det inte längre skulle finnas två revisorskategorier, godkänd och auktoriserad, utan endast titeln auktoriserad revisor. I och med det sågs även revisorsexamensprovet över, och gjordes om.

Det nya provet är bredare och mer omfattande än det tidigare provet för revisorsexamen och består huvudsakligen av tre områden. En generell del inriktad mot K3 och ISA-frågor (större delen av provet), en del inriktad mot ägarledda företag och K2 samt en del inriktad mot noterade bolag och IFRS. Provtiden har utökats till sex timmar per dag över två dagar, mot tidigare två dagar med fyra och en halv timme per dag. Maxpoängen är 150 och för att få godkänt krävs 90 poäng, alltså 60 procent. Tidigare låg gränsen på 75 procent för att få godkänt.

Provet har arbetats fram av Examensrådet – som är ett organ inom Revisorsnämnden (RN). Det första ”nya” provet hölls i Stockholm 3 och 4 december förra året.

Pernilla Halling

Fakta:

Vad gäller under provtillfället?

Vem får skriva provet?

För att kunna bli auktoriserad revisor krävs godkänt resultat på revisorsexamen. Prov för revisorsexamen ges minst en gång om året men vanligtvis två gånger per år. Det första provtillfället är i maj/juni och det andra i november/december. Provet är skriftligt och pågår under två dagar. Vanligtvis sker provet i Stockholm. Om antalet sökande vid ett provtillfälle är färre än 30 kan provet ställas in.

Vad gäller under provet?

Det är inte tillåtet att ha kontakt med utomstående, och därmed inte heller tillåtet att använda sig av internet för att söka i källor online. Den som skriver provet får inte heller skicka eller ta emot e-post, sms eller liknande.

Den som väljer att använda dator för att skriva provet måste lämna provsvaren på ett USB-minne. USB-minnet hämtas i provlokalen när du anmäler dig vid provtillfället. USB-minnet är märkt med ditt tentanummer och du får ett minne per dag. Filen ska skrivskyddas med eget lösenord, och ska kunna öppnas av RN vid rättning av provet.