Jag bor i en bostadsrätt i ett äldre hus, med en relativt gammal förening. Det är jag glad för. Inte bara för att äldre hus är vackrare, utan också för att det med tanke på den senaste tidens debatt om progressiva avskrivningar känns tryggare.

I slutet av förra året publicerade FAR:s policygrupp för redovisning en artikel i Balans och reste frågan huruvida K2- och K3-reglerna kunde tolkas som att progressiva avskrivningar inte längre skulle vara tillåtet. I så fall skulle bland annat bostadsrättsföreningar behöva gå över till linjär avskrivning. Samtidigt var man tydlig med att det är Bokföringsnämnden som har huvudansvaret för frågan. Efter årsskiftet tog debatten om progressiva avskrivningar fart på allvar, även i andra medier.

Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om alla bostadsrättsägare, särskilt i nyproducerade fastigheter och i nybildade föreningar. Det verkar ju så svårt att förstå och bringa klarhet i vad som gäller. Och ovisshet är ju ofta värre än ett negativt besked. Men det är naturligtvis inte bara bostadsrättsinnehavare som har anledning att oroa sig. Även FAR-medlemmar som arbetar med bostadsrättsföreningar drabbas när det råder oklarhet om rätt och fel när det gäller avskrivningar. I väntan på ett klargörande i frågan kan jag rekommendera den som vill få koll på god sed och praxis på området att läsa intervjun med Göran Arnell, redovisningsexpert på KPMG, på sidan 30–31. Progressiva avskrivningar är också ämnet i Peter Malmqvists krönika och i nyhetsartikeln på sidan 11.

Och förhoppningsvis har det kommit ett klargörande i frågan innan årsredovisningarna för 2014 ska upprättas.

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se