Redovisningsbyrån Modern Ekonomi har tagit steget till börsen. Nu hoppas man inspirera andra att gå samma väg. – Vi tror att det här är rätt sätt för att vara lönsamma i framtiden, säger vd:n Frans Blom.

Modern Ekonomi grundades i maj 2006. Till en början handlade det om tre olika redovisningsbyråer som ville skapa ett gemensamt varumärke. Utifrån det har verksamheten utvecklats och 2010 bildades koncernen Modern Ekonomi. Nu har redovisningsbyrån tagit ytterligare ett steg. 24 februari i år listades Modern Ekonomi på Nasdaq OMX:s lista First North.

– Listningen på börsen ger oss ytterligare en kvalitetsstämpel. En sådan här process föregås av en ordentlig genomlysning av bolaget vilket enbart varit bra. Dessutom kommer vi nu att ha en annan process vad gäller rapportering och transparens, säger Frans Blom.

– Vi är den första redovisningsbyrån på börsen och det är en spännande utveckling. Vi hoppas att det ska locka ytterligare byråer att ta steget, och vi märker att det finns ett stort intresse, säger Frans Blom.

Att vara börsnoterad har ytterligare värden, anser Frans Blom. Bland annat kan egna aktier användas som betalningsmedel vid förvärv och när nuvarande ägare vill sälja finns en värdering av aktien.

Han betonar att det här inte behöver vara rätt väg för alla redovisningsbyråer, men säger samtidigt att revisions- och redovisningsbranschen står inför en stor förändring och att det gäller att ligga i framkant om man ska överleva.

– Det händer mycket med regelverk, Reko, revisionsplikten och ytterligare krav som ställs på branschen. Jag tror att vi kommer att behöva formera oss i större formationer om vi ska överleva i framtiden och vara lönsamma, säger han.

Charlotta Marténg