Kommer det att finnas revisionsbyråer i framtiden? Frågan kan tyckas dramatisk, men för den som läser FAR:s framtidsstudie blir den högaktuell. Enligt studien bedöms rådgivningen växa kraftigt och revision minska i betydelse. För den som vill vara en aktör i framtiden är det alltså hög tid att se över sin verksamhet.

FAR:s framtidsstudie tar sikte på år 2025. Och det är en omvälvande förändring som utmålas. Det som vi i dag kallar revisionsbyråer kommer i framtiden domineras av andra tjänster än revision.

– Branschen måste vakna. Vill man driva framgångsrik verksamhet även i framtiden måste man sätta sig in i vad förändringarna innebär och anpassa sin verksamhet, säger Bengt Skough på FAR.

De senaste decennierna har revisionsplikten gjort att revisionsuppdragen trillat in mer eller mindre per automatik. Så är det inte längre. I dag krävs ett mer aktivt kund- och säljarbete. År 2025 spås andelen revision ha krympt väsentligt och rådgivning väntas vara det viktigaste och växande området för branschen. Redovisning kommer även fortsättningsvis att vara viktigt.

– Tiden står inte still och som bransch kan vi inte längre avskärma oss från vad som sker i vår omvärld. Exempelvis tillämpar vi samma prismodell som för 30 år sedan. Men nu måste vi möta förändringarna, det går inte att leva i bubblan längre, säger Bengt Skough.

Pernilla Halling

Fakta:

Några av de viktigaste frågeställningarna i framtidsstudien samt faktorer för att lyckas med omställningen:

Hur ska rådgivarna agera när de tar makten i branschen?

– Framgångsrika organisationer kommer att jobba med hur makt och prioriteringar ska fördelas när rådgivningen blir huvudaffären.

Hur ska revisionen fortsätta vara relevant?

– Framgångsrika organisationer kommer att göra arbetet mer efterfrågestyrt och anpassa revisionen till nyttan.

Hur ska branschen hantera automationen?

– Framgångsrika organisationer kommer att rekrytera till organisationer där tekniken tar större plats och även nyrekryterade personer har mer kvalificerade uppgifter.

Hur ska kommunikationen bli tydligare?

– Framgångsrika organisationer kommer att berätta vad de gör och varför men också våga ha en åsikt om kunderna.