Text på papper är lättare för hjärnan att komma ihåg, än text på en datorskärm. Det visar forskning från Karlstad universitet.

Trodde du på det papperslösa kontoret? Att papper skulle ersättas av dokument på datorn, e-mejl och sms? Kommer du ändå på dig själv med att skriva ut e-mejl och andra dokument för att sedan läsa dem på papper? Det kan ha sin förklaring.

Erik Wästlund, forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstad universitet, har i sin doktorsavhandling gjort en studie där han jämfört läsförståelse mellan papper och skärm. Resultatet visade att text på papper var lättare att förstå och ta till sig.

– En vanlig invändning då var att ”bara nästa generations skärmar kommer då försvinner skillnaderna”, men även om skärmarna är otroligt mycket bättre i dag är våra hjärnor de samma. Min huvudpoäng är, då som nu, att man måste designa information så att den blir så enkel som möjligt att ta till sig och uppfyller sitt syfte, säger Erik Wästlund, i en artikel som publiceras på Karlstads universitets hemsida.

Erik Wästlund har även blivit publicerad i det senaste numret av den populärvetenskapliga amerikanska tidskriften Scientific American.

– Digital publikation innebär en fantastisk möjlighet och är bra på alla möjliga sätt, men när det kommer till läsning och djupinlärning verkar det fortfarande som tryckta alster är att föredra, säger Erik Wästlund.

Charlotta Marténg