Den extrema rökigheten har Per Rydberg vuxit ifrån. Just nu kommer favoriterna från Isle of Jura, Benromach, Edradour med fler. Och från Box förstås. Vad det handlar om? Whisky så klart. Per Rydberg titulerar sig inte bara revisor utan även whiskyambassadör.

Varför whisky?

– Från början fascinerades jag över att man kunde avnjuta drycken på så många olika sätt. Det är verkligen ett brett spektrum av smaker och dofter.

Sedan flera år tillbaka kan du titulera dig whiskyambassadör. Hur kommer det sig?

– Redan 2005 ringde Mats de Vahl, en kille hemma i byn, upp mig eftersom han hört att jag var intresserad av whisky. Han undrade om jag var ville starta ett whiskydestilleri utanför Kramfors tillsammans med honom och hans bror.

Och du svarade?

– Klart jag vill vara med! Så Mats övertalade en handfull lokalt rotade whiskyvänner. Till slut blev vi sex personer, med olika bakgrund och kompetens, som satte igång en liten projektgrupp.

Hur gick ni till väga?

– Först tog vi hjälp av John Mc Dougal från Skottland, konsult i att starta destillerier, och Anders Jonasson firma Dryckeskunskap. John tittade på den fastighet vi tänkt använda och konstaterade att det var en perfekt lokal. Där och då började resan och vi insåg tidigt att det krävdes en förskräcklig massa pengar. 2013 hade Box en balansomslutning på 61 miljoner kronor.

Så ni började med att samla in pengar?

– Ja, vi förstod att vi sex inte hade de ekonomiska musklerna utan vi var tvungna att hitta andra. I dag är det tre huvudägare och totalt över 1.500 aktieägare till Box. Vi sökte bland annat investeringsstöd från Tillväxtverket och fick det.

Varför namnet Box?

– Postadressen på orten är Box och i lokalerna där whiskyn i dag tillverkas låg tidigare Box kraftverk, en del av ortens historia. Därav namnet.

Hur mycket whisky har ni tillverkat hittills?

– Vi tog höjd för att göra en bra produkt och tillverkar ungefär 170.000 liter per år. Det är tre år sedan produktionen kom igång så nu har vi runt 500.000 liter på lager, men det är först nu till sommaren vi har en färdig produkt. Då blir steget att sälja in den på Systembolaget.

Charlotta Marténg

Fakta:

Per Rydberg

Ålder: 60

Bor: Byn Nyhamn i Kramfors kommun

Familj: Gift, tre utflugna barn

Yrke: Godkänd revisor på Block revisionsbyrå AB i Kramfors

Intressen (utöver whisky): Motorcykeln Harley-Davidson