För ett år sedan stod Jennifer Råsten på barrikaderna mot de nya 3:12-reglerna. Som heltidsvolontär för Feministiskt initiativ (FI) går hon nu i bräschen för en betydligt större strukturomvandling.

Från 3:12-uppror till Feministiskt Initiativ, vad hände?

– Jag var i Almedalen för att medverka på FAR:s seminarium om 3:12. I väntan på att det skulle börja stod jag på Donners plats och hörde Gudrun Schyman prata om säkerhetspolitik och hur snett det är att vi stänger kvinnojourer samtidigt som vi förra året la 80 miljarder på försvaret. 3:12-frågan är en rättvisefråga, men det handlar om rättvisa mellan privilegierade människor. Mänskliga rättigheter handlar om rättvisa på en grundläggande nivå.

Sedan årsskiftet till valdagen i september har du donerat all din tid till FI, varför?

– Genom 3:12-kampanjen hade jag fått känna på hur man kan jobba politiskt och jag ville engagera mig mer. Ärligt talat var jag orolig för vad mina kollegor på Netlight skulle säga, men deras stöd har varit helt fantastiskt. Jag kan dra många paralleller mellan FI och Netlight: engagerade människor som tror på något, som är värderingsstyrda, som vill bygga stort och påverka. FI vill ge människor förutsättningar att nå sin fulla potential. Det tycker jag är entreprenöriellt!

Du hör till dem som drabbats av de nya 3:12-reglerna, hur märks det?

– Revisionsbyråer och banker hör av sig med erbjudanden om alternativa upplägg, men det är inget jag är intresserad av. Jag vill inte ägna mig åt skatteplanering, det är inte därför jag driver företag. Och mina kollegor har samma uppfattning. Vi fokuserar på verksamheten.

Du berättade att du tagit lån på din lägenhet för att köpa in dig i Netlight, kan du bo kvar?

– Jag får tre gånger högre skatt med de nya reglerna, så utifrån privatekonomisk synpunkt är det ett hårt slag. Samtidigt har jag valt att avstå min inkomst under perioden fram till valet. Jag har marginaler. Vi kommer inte att behöva gå från hus och hem. På det viset är 3:12 ett lyxproblem, även om det är en rättvisefråga.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Jennifer Råsten

Ålder: 36 år

Bor: Kungsholmen

Yrke: Civilingenjör från KTH och medgrundare och delägare i Netlight. Före det jobb på Ericsson, ABB, 3GIS, Seven Eleven.

Aktuell: Som heltidsvolontär för Feministiskt Initiativ under supervalåret 2014.

Viktigast just nu: Rösta i valet till EU-parlamentet!