Få frågor har väckt så starka känslor i branschen som förändringen av 3:12-reglerna. Förslaget totalsågades för sina godtyckliga tröskeleffekter och svårförutsebara konsekvenser och många menade att en stor del av näringslivet skulle drabbas. Samtidigt stod det klart att revisionsbyråerna hörde till dem som skulle drabbas hårdast.

Nu har det snart gått ett halvår sedan de nya reglerna trädde i kraft, om än något modifierade jämfört med ursprungsförslaget. Frågan är hur branschen har påverkats? Balans redaktör Rakel Lennartsson har gjort en koll bland företrädare för de större revisionsbyråerna och det verkar som att reformen inte slagit igenom fullt ut ännu.

På Grant Thornton har man dock redan känt av effekterna. Byrån har de senaste åren växt stadigt genom förvärv, en strategi som nu har stött på patrull i och med att de nya reglerna gjort det mindre fördelaktigt skattemässigt för små byråer att gå ihop med en större byrå. Byrån har nu öppnat upp för indirekt ägande, det vill säga att delägare kan starta eget bolag som de säljer sina aktier till. Samtidigt är denna möjlighet inget nytt i branschen, utan upplägget tillämpas sedan tidigare av både revisions- och advokatbyråer.

Sannolikt kommer fler byråer att gå över till indirekt ägande eller hitta andra sätt att möta konkurrensen på marknaden. Kanske får vi anledning att följa upp detta i ett kommande nummer av Balans.

En som är väl insatt i 3:12-frågan är Gunnar Thuresson, ordförande i FAR:s skattesektion och Profil i detta nummer. Som nybliven 60-åring slog han i ålderstaket på EY, något som snarare sporrade honom till nya utmaningar i yrkeslivet än att trappa ner. Nu fortsätter han sin karriär som skatterådgivare på KPMG.

Men även den som gillar att arbeta måste ibland ladda batterierna. Och det gäller nog oss alla – så glad sommar!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se