Sedan en tid har FAR och SRF ett samarbete med Skatteverket som framöver ska leda till att deklarationer inlämnade av kvalificerade rådgivare inte kommer att granskas lika ofta som andra. Om det visar sig att de håller en högre kvalitet vill säga. Skatteverkets analyschef Jan-Erik Bäckman reder ut begreppen.

Vad är syftet med denna samverkan?

– Vi vet att både FAR och SRF utvecklat tjänster för att höja kvaliteten hos sina medlemmar. Reko är ett exempel på det. Vi såg helt enkelt en nytta, om redovisningsstandarden hos företagen blev bättre så borde det leda till färre fel. Vi utnyttjar andra aktörers kvalitetsarbete och uppmuntrar hellre till detta än att vi ska utöka våra kontroller. Vi upptäcker en del fel i inlämnade deklarationer, de flesta helt oavsiktliga. Sen finns det några som medvetet undanhåller fakta och de har sällan hjälp av kvalificerade rådgivare. Det är där vi vill lägga våra resurser.

Hur många uppdragsanmälningar har inkommit?

– Hittills har vi fått in uppdragsanmälan från knappt 100 redovisningskonsulter som tillsammans anmält ungefär 3.000 kunder. Vi måste få alla att inse fördelen med detta. Här måste vi, FAR och SRF jobba hårdare med marknadsföringen.

Hur sker urvalsprocessen av inlämnade uppgifter?

– Uppdragsanmälningar vill vi ha in för att veta vilka klienter branschen har kvalitetssäkrat, som i sin tur lever upp till den standard vi tänkt oss. Just nu påverkar det inte vårt urval alls. Alla företag och organisationer utsätts för samma kontroller oavsett uppdragsanmälan eller inte. När vi gjort en utvärdering och ser att det faktiskt blir färre fel i deklarationer inlämnade av kvalificerade rådgivare blir det automatiskt ett genomslag.

Kommer uppgifter från redovisningsbyråernas anståndslista och uppdragsanmälan att jämföras?

– Nej, det kommer de inte. Man behöver alltså inte känna någon rädsla för att de kunder som eventuellt inte finns med i uppdragsanmälan ska få en hårdare granskning.

Kommer uppdragsanmälningar som lämnas in av SRF- och FAR-medlemmar granskas särskilt?

– Nej det kommer de inte. Det är bara en signal som vi kan använda i utvärderingen för att se om det blev färre fel eller inte.

Tina Sjöström