Förbudet mot progressiva avskrivningar kan bli en faktor i valet mellan K2 och K3. Det principbaserade K3-regelverket innehåller nämligen inget uttryckligt förbud mot den kontroversiella avskrivningsmetoden.

28 april fattade Bokföringsnämnden (BFN) sitt beslut, som förenklat har beskrivits som ett omedelbart förbud mot progressiva avskrivningar. Beslutet gäller från och med offentliggörandet och har ingen retroaktiv tillämpning.

– Bokföringsnämnden ser beslutet som ett förtydligande och inte som en förändring av de allmänna rådens innebörd. Därför är frågan om tidpunkt inte så intressant för oss, utan skälen för byte av avskrivningsmetod måste bedömas från fall till fall och sedan redovisas därefter, säger Stefan Pärlhem, kanslichef på Bokföringsnämnden.

Beslutet har skapat en del oro på marknaden och FAR har fått många samtal om vad det kommer att innebära, berättar Lennart Iredahl, revisionsexpert på FAR.

– Vi har fått ett stort antal mail och telefonsamtal från personer och föreningar som vill ha klarhet i olika saker. Vanliga frågor är om de måste höja årsavgiften eller om det är tillåtet att gå med underskott, enligt stadgar och lagstiftning.

Lennart Iredahl menar att det juridiska läget kan vara oklart och att det skulle behövas en oberoende utredning för att räta ut alla frågetecken.

När det gäller innebörden av BFN:s uttalande från 28 april har FAR emellertid lämnat besked. Förenklat kan det sammanfattas att från och med 2014 måste berörda föreningar tillämpa en ny avskrivningsmetod, eftersom progressiva avskrivningar på byggnader inte är tillåtet som metod enligt K2. K2 blir obligatoriskt från och med räkenskapsåret 2014 för föreningar som inte väljer att tillämpa K3.

Men det är långt ifrån säkert att alla bostadsrättsföreningar kommer att välja K2. Tidigare har det kanske lutat åt det hållet, eftersom många har velat undvika den i K3 obligatoriska komponentmetoden. Men frågan om progressiva avskrivningar tillför ytterligare en ny dimension till valet mellan K2 och K3.

– K3 listar exempel på möjliga avskrivningsmetoder. Progressiva avskrivningar är inte med bland dessa, men eftersom listade metoder bara är exempel finns det strängt taget inget förbud mot progressiva avskrivningar, säger Lennart Iredahl.

Stefan Pärlhem bekräftar att K3 inte innehåller något uttryckligt förbud mot tillämpning av progressiv avskrivningsmetod och att det finns en risk att föreningar skulle använda detta som stöd för att inte byta avskrivningsmetod.

– Jag håller inte för uteslutet att det skulle kunna ske, men det är ingenting jag skulle rekommendera, säger Stefan Pärlhem. Särskilt inte om nyttjandet av byggnaden är jämt fördelat över tiden.

Eftersom K3 är ett principbaserat regelverk är det inte sannolikt att BFN kommer att gå ut med ett lika tydligt ställningstagande som i fallet med K2 och progressiva avskrivningar.

Rakel Lennartsson