100 miljoner dollar. Så mycket har KPMG globalt avsatt för återuppbyggnaden av verksamheten i Danmark. George Pettersson, vd KPMG Sverige, berättar om hur KPMG-nätverket klarat krisen i Danmark.

20 november förra året kom nyheten som slog ned som en bomb i revisions- och rådgivningsbranschen. KPMG Danmark hade bestämt sig för att lämna KPMG-nätverket till förmån för EY. Sedan dess har det pågått ett ställningskrig mellan det nya och det gamla KPMG i Danmark. Det är en strid om kunder och om medarbetare. För närvarande pågår en prövning av samgåendet med EY hos den danska konkurrensmyndigheten. Parallellt förs förhandlingar om separationen med KPMG och om tidigare anställda som valt att lämna för KPMG:s nya verksamhet i Danmark.

– Vi har säkrat AP MØller-Mærsk och Carlsberg som är två av våra största kunder, men de personer som tidigare arbetat med uppdragen är fortfarande låsta av stränga danska konkurrensklausuler vilket gör det komplicerat, säger George Pettersson, vd på KPMG Sverige.

Han är ändå påtagligt glad och lättad över hur snabbt KPMG globalt mobiliserade resurser för att säkra sin närvaro i Danmark. Nätverket inrättade omedelbart ett kriskontor med 20–25 personer som arbetade från ett hotell i Köpenhamn.

– Den enorma kraft och det engagemang som varit genomgående i detta arbete har varit fantastiskt. Två saker var prioriterade: att behålla kunder och att rekrytera medarbetare. Vi har också haft svenska intressen att bevaka, säger George Pettersson.

KPMG Sverige har inte förlorat en enda kund på grund av det osäkra läget i Danmark. Men så har KPMG-nätverket också avsatt 100 miljoner dollar för att säkra verksamheten.

– Sett till hela KPMG-systemet är det en lönsam investering. Med tanke på att de två största kunderna representerar 40–50 miljoner dollar i intäkter per år kan vi räkna hem det på ett antal år, säger George Pettersson.

AP Møller-Mærsk och Carlsberg kommer att byta till nya KPMG, eller KPMG 2014 som är det juridiska namnet. För närvarande finns det två KPMG i Danmark. Båda påverkas negativt tills dess att hela affären med EY är i hamn.

– Vi vill ha loss de anställda och de sitter fast i avtalet med gamla KPMG. Det är tuffa förhandlingar. Båda vill plocka russinen ur kakan, säger George Pettersson.

Den spektakulära affären i Danmark har också lett till en prispress på en redan tuff marknad.

– Min stora lärdom av det här är att vi aldrig någonsin ska tro att vi äger våra kunder – de äger sig själva, säger George Pettersson.

Det har varit stor medieexponering på händelsen och varit viktigt att vinna medierna. Gamla KPMG, som leds av Jesper Kofoed, pekar gärna på att han lyckats behålla merparten av sin personal. Nya KPMG 2014 framhåller sin snabba tillväxt. Bolaget gick från 0–100 medarbetare på några månader. Vid årets slut räknar de med att vara drygt 200 personer och 2017 runt 500 anställda.

– Det är viktigt att konsolidera verksamheten innan vi växer mer. Målet är inte heller att bygga upp en stor kontorsrörelse runtom i Danmark, utan fokus kommer att ligga på de stora kunderna, säger George Pettersson.

Rakel Lennartsson

Fakta:

KPMG 2014

I dag: 100 anställda.

Mål 2017: 500 anställda.

Inriktning: Stora kunder.

Tillväxt: I huvudsak organisk, men förvärvade i våras Accura Tax.