Kvinnor löper större risk att sjukskriva sig några år efter att de har fått barn jämfört med män i samma situation. Det visar en rapport från AFA Försäkring.

Familj och barn, arbete och karriärplaner. Att uppnå balans mellan privatliv och arbete är inte alltid enkelt och många drabbas av stress och ohälsa. En rapport från AFA Försäkring visar att kvinnor löper större risk att bli sjukskrivna än män. Kvinnor har dessutom både fler och längre sjukperioder än män.

– Det är viktigt att sammanställa kunskap om hur sjukskrivningsmönstren verkligen ser ut, säger Michel Normark, chef för Analys och Försäkringsvillkor på AFA Försäkring.

Rapporten, där man har undersökt sjukskrivningsmönstret hos kvinnor och män som fått ersättning från AFA Försäkrings sjukförsäkringar under 2005–2013, visar bland annat att barn ökar risken att bli sjukskriven betydligt mer för kvinnor än för män i samma situation. Statistiken visar också mönster och skillnader i sjukskrivningstalen oavsett om man grupperar individer efter kön, yrke, privat eller offentlig anställning eller var i landet de bor.

Andra undersökningar, bland annat av Försäkringskassan, konstaterar att en av orsakerna till varför kvinnor är sjukskrivna i större utsträckning än män har sin förklaring i att kvinnor både jobbar och tar ett större ansvar i hemmet.

Charlotta Marténg