Jan Henrik Sigfridsson är utbildad klassisk konsertpianist men skolade om sig för att arbeta med revision. I dag arbetar han på Mazars.

– Det charmiga med musiken är att den kräver en oerhörd noggrannhet, och samma sak är det med revisionen, säger han.

Varifrån kommer ditt intresse för musik?

– Min pappa var jazzpianist, så jag är uppvuxen med musiken och visste redan tidigt vad jag ville göra. När jag var liten spelade jag både fiol och gitarr, men det var ändå pianot som lockade mest.

Du är inriktad mot klassisk musik, tyckte du om det redan som ung?

– Jag har alltid tyckt att det varit roligast att spela klassisk musik och piano lämpar sig bra för de olika genrer som finns inom klassisk musik. Pappa spelade både klassiskt och jazz, men klassiskt har alltid tilltalat mig mest.

Hur länge var musiken det dominerande intresset?

– Jag satsade helhjärtat på musiken fram till jag var 21 år, utbildade mig och gav konserter. Att ge konserter ingick ju i utbildningen och var ett sätt att försörja sig. Samtidigt är det ett sätt att växa som musiker, man måste ut och möta publiken för att bli bättre.

Varför satsade du på revision i stället?

– Som musiker är du ofta egen företagare och jag hade startat ett företag tillsammans med några kompisar som också var musiker. Vi producerade bland annat konserter. Jag hade hand om ekonomin, och i samma veva hade mitt intresse för musiken falnat något och jag hade dessutom fått en skada. Då bestämde jag mig för att i stället fokusera på ekonomi och revision. Efter utbildningen vid Stockholms universitet fick jag jobb på Mazars.

Finns det något som förenar de två yrkena?

– Som musiker är du verkligen perfektionist. Du kan inte strunta i vissa delar och riktiga musiker värdesätter avståndet mellan varje ton lika mycket. Du måste ha öga för detaljer, och samma noggrannhet och perfektionism återfinns i ekonomin. Gemensamt för yrkena är också en hög intolerans för slarv, och att man aldrig ger sig. Det är viktigt med en hög lägsta nivå.

Vad betyder musiken för dig?

– Musiken betyder allt för mig, den är glädje. Jag spelar fortfarande en hel del och har ett piano hemma.

Planerar du att nischa dig mot musikbranschen?

– Ja, sådana tankar finns. Nu är jag så ny i yrket, men i framtiden skulle det vara roligt att få arbeta med den delen av branschen. Här om dagen var jag ute och inventerade en konstsamling. Man kan ju hoppas att jag någon gång får inventera Steinway & Sons.

Charlotta Marténg

Fakta:

Jan Henrik Sigfridsson

Ålder: 26 år.

Bor: Stockholm, Vasastan.

Familj: Sambo.

Yrke: Revisor.

Inspireras av: Möten med människor.

Konsert/musiker som gjort starkast avtryck hos dig: Arthur Rubinstein – hans Chopintolkingar är svårslagna.