När Per Larsson och Håkan Ahlquist fick frågan om de ville ta över EY-kontoret i Ystad där de arbetade tvekade de inte en sekund.

Nu har det snart gått ett år och Visionrevision har även öppnat ett kontor i Falsterbo. Och trots att det inneburit mer jobb än väntat att driva egen byrå har ingen av dem ångrat beslutet.

Visionrevision huserar i ett vackert gult stenhus på Regementsgatan i Ystad. Många Ystadbor minns det som ”Folkets hus”, eller Discoteket Starshine och förknippar det nog mer med nöjen än med siffror. Men steget är kanske inte så stort som man kan tro. Både Per Larsson och Håkan Ahlquist betonar att det handlar om så mycket mer än siffror – att förverkliga affärsidéer och visioner och göra dem livskraftiga.

Endast ett stenkast från Visionrevisions kontor börjar Ystads kullerstensbelagda shoppingstråk, med såväl större butikskedjor som flera mindre boutiquer och kaféer. Kommunen har ett rikt näringsliv och byråns kunder finns inom ett brett spektrum av branscher, från jordbruk till konfektion.

Per Larsson och Håkan Ahlquist lärde känna varandra runt millennieskiftet när de jobbade på EY:s dåvarande kontor i Skurup. 2010 flyttades kontoret till Ystad. När de för runt ett år sedan fick erbjudandet att ta över byrån tvekade de inte.

– Det ville vi absolut, säger Per Larsson.

Håkan nickar instämmande.

– Vi var rätt självständiga redan då, konstaterar han.

Rollfördelningen dem emellan har skett naturligt, efter fallenhet och tidigare befattningar. Per Larsson ansvarar för det utåtriktade säljarbetet, medan Håkan Ahlquist har produktionsansvaret. Tillsammans utgör de ett sammansvetsat team med en gemensam målbild.

– Vi har samma filosofi när det gäller kundarbetet och arbetar långsiktigt med frågor som rör både företaget och ägaren. Många kunder hör till exempel av sig när det behöver hjälp med bouppteckningar och försäljning av lägenheter och då kan vi förmedla kontakter som finns i våra nätverk, säger Per Larsson.

– Och det handlar mer om att blicka framåt och ta upp viktiga frågor med kunderna än att titta på siffror bakåt, säger Håkan Ahlquist.

Ett exempel är generationsskifte.

– Det är en fråga som är viktig att ta upp i god tid, så att kunden får möjlighet att fundera igenom utmaningarna ordentligt, säger Per Larsson.

Byrån följer kunden genom hela processen och för Per Larsson och Håkan Ahlquist är det A och O att kunden känner sig trygg, såväl när det gäller levererade tjänster som i mötet med medarbetarna på byrån.

– De ska känna sig välkomna och trygga med att vi hjälper dem att lösa deras problem. Och det är stor skillnad mellan att säga att ”Det kan jag inte” och ”Det ska jag ta reda på”, säger Per Larsson.

Men det är inte bara kunderna som ska må bra. Medarbetarna är byråns viktigaste resurs, och det är viktigt att skapa en arbetsmiljö där alla trivs.

– Min livsfilosofi är att man ska ha kul på jobbet. Det ska genomsyra byrån, säger Per Larsson.

Per Larsson och Håkan Ahlquist har aldrig ångrat beslutet att ta över byrån och driva den i egen regi. Däremot har det inneburit en hel del jobb som de inte var beredda på. Framför allt på IT-sidan.

– Det var en utmaning att få allt att fungera. Vi bestämde oss ganska tidigt för att lägga över allt till en leverantör, så nu har vi en kontakt för allt, oavsett om det gäller skanner, programvaror, servrar, telefon eller internet, säger Håkan Ahlquist.

Men på en del områden har det faktiskt blivit enklare.

– Vi har lyckats kapa den administrativa bördan rejält, med färre rapporter och papper som ska fyllas i. Nu lägger vi tiden på det vi tycker är viktigast. Det är också betydligt kortare beslutsvägar nu, vilket frigör en hel del tid, säger Håkan Ahlquist.

Byrån har en stabil kundbas, med i huvudsak ägarledda bolag. Inför övertagandet fick alla kunder frågan om de ville följa med in i den nya byrån och samtliga svarade ja.

– Det var naturligtvis jätteroligt för oss. Men de flesta kunder tänker nog inte så mycket på vilken firma de anlitar, utan det handlar mer om en personlig relation, säger Håkan Ahlquist.

I dagsläget har Visionrevision fem anställda, varav fyra på Ystadkontoret. Förutom Håkan Ahlquist och Per Larsson arbetar Rebecca Mars Österberg med redovisning och Susanne Nilsson med revision och redovisning. Ambitionen är att anställa ytterligare två medarbetare under året. På kontoret i Falsterbo arbetar Ann-Helen Larsson som också är auktoriserad revisor från EY. Hon hoppade av för att starta eget efter drygt 30 års anställning.

Det har nu gått fem år sedan revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades. Men Per Larsson och Håkan Ahlquist har inte märkt av någon dramatisk förändring bland de etablerade företagen. Däremot väljer många nystartade bolag att inte ha revision.

– Vi har informerat om att man kan välja bort revision, men många äldre kunder vill ha tryggheten som en revision innebär, säger Håkan Ahlquist.

Att revisionen kommer att minska och rådgivningen öka i betydelse framgår i FAR:s framtidsstudie. Känner ni igen er i den beskrivningen?

– Absolut. Det kommer att bli mer rådgivning. Ofta har företagaren ingen aktiv extern styrelse att diskutera med, och kanske driver de verksamheten helt ensamma, utan anställda. Då blir vi ett viktigt bollplank. Vi är ju relativt nystartade, men vi bygger upp en struktur där rådgivningen är central, säger Per Larsson som har erfarenhet från utveckling av rådgivningstjänster inom EY.

Prissättning är en annan fråga som lyfts fram i FAR:s framtidsstudie. Hur tänker ni kring prissättning?

– Frågan finns på priolistan, men tyvärr är det en hel del annat vi måste ta tag i först, säger Per Larsson och berättar att det finns funderingar på att gå från timdebitering till fasta arvoden bland annat när det gäller löpande redovisning.

– Men allt tar helt enkelt längre tid än man tror och kunderna måste prioriteras. Verksamheten på byrån kan ju inte stanna upp utan vi måste fundera på den här typen av frågor samtidigt som vi ger bästa tänkbara service åt våra kunder, säger Per Larsson.

Pernilla Halling

5 tips:

1. Go by the book. Upprätta affärsplan, likviditetsbudget, resultatbudget, timbudget etc.

2. Bygg upp ett nätverk, det nätverk du tidigare hade inom byrån måste du nu ha externt.

3. Ta extern hjälp på de områden du inte behärskar, försäkringar IT etc.

4. Var beredd på att arbeta hårt, framför allt under uppbyggnadsskedet.

5. Glöm inte att ha kul, att unna dig/er saker!

Fakta:

Vision Revision

Antal kontor: Två, ett i Ystad och ett i Falsterbo.

Antal medarbetare: Fem, varav fyra i Ystad och en i Falsterbo.

Omsättning: Ca 5 mkr.