För några månader sedan tillträdde Stefan Pärlhem som kanslichef för Bokföringsnämnden (BFN). Han kastades direkt in i vårens heta debatt om progressiva avskrivningar av byggnader i bostadsrättsföreningar.

I slutet av april hade ni ett möte om progressiva avskrivningar av byggnader i bostadsrättsföreningar. Vad beslutade ni?

– Vi anser inte att det är en tillämplig avskrivningsmetod för bostadsrättsföreningar. Beslutet innebär inte en ändring, utan snarare ett förtydligande av vad som redan följt av Bokföringsnämndens regelverk. Nu behöver styrelsen i de bostadsrättsföreningar som berörs överväga hur bytet av avskrivningsmetod görs på bästa sätt och om det behöver kombineras med andra åtgärder.

Borde bostadsrättsföreningar undantas från K2 och K3?

– Nej. FAR har fört fram synpunkter om att bostadsrättsföreningar under en övergångsperiod borde undantas från regelverken. Men bostadsrättsföreningar skiljer sig inte i detta avseende från andra juridiska personer utan omfattas av samma redovisningslagstiftning som till exempel aktiebolag. Däremot kan det finnas anledning för föreningarna att se över samspelet mellan avskrivningar och till exempel underhållsfond.

Hur ser du på implementeringen av K2 och K3?

– Det är för tidigt att säga utifrån vår horisont. Men i vår verksamhetsplanering har vi tagit höjd för att det kommer att uppstå frågor kring tillämpningen och som vi behöver engagera oss i.

För företagen innebär det förstås en omställning som kräver resurser. De behöver sätta sig in i regelverken och se över vilka konsekvenser de får nu och framåt.

Du har varit kanslichef på BFN några månader nu, hur ser du på Bokföringsnämndens uppdrag?

– Nämndens uppdrag spänner från de allra minsta företagen upp till de noterade; alla svenska företag påverkas i någon mån av vår normgivning. Under den närmaste tiden kommer EU:s nya redovisningsdirektiv innebära en del förändringar. Vi kommer att analysera hur den kommande lagstiftningen påverkar vår normgivning och om den får någon effekt på innehållet och tolkningen av denna.

Cecilia Vinell

Fakta:

Stefan Pärlhem

Ålder: 50 år.

Bor: Villa i Stockholm.

Familj: Sambo, bonusbarn och två vuxna söner

Utbildning: Ekonom

Karriär: Auktoriserad revisor, byrådirektör på länskriminalens ekorotel, ämnesråd på justitiedepartementet

Aktuell: Kanslichef Bokföringsnämnden

Viktigast just nu: Våga ta vara på livet