Om några veckor har vi sannolikt en ny regering. De rödgröna har sedan länge haft ett övertag i opinionsmätningarna och flera tunga aktörer verkar redan ha tecknat in ett maktskifte.

Men branschen står fast vid Alliansen. Balans valenkät visar att Alliansen skulle få förnyat förtroende om FAR-kåren fick bestämma, om än något försvagat jämfört med valet 2010. Favoritpartiet är Moderaterna, som får 54,5 procent av medlemmarnas röster. Tvåa är Folkpartiet som får 12,7 procent av rösterna.

Detta är första gången Balans gör en valenkät där vi undersöker hur FAR-kåren röstar. Kanske är resultatet inte särskilt oväntat. Däremot är vi positivt överraskade av responsen. Närmare 30 procent har svarat på enkäten, vilket är en hög siffra om man jämför med enkäter som Balans har skickat ut tidigare. Flera har också hört av sig med positiv feedback. Någon har dock tyckt att vi inte ska uppta medarbetarnas tid med den här typen av undersökningar, en åsikt vi har all respekt för. Därför har vi varit noga med att framhålla att det är frivilligt att svara på enkäten. Alternativet ”vill ej svara” har dessutom funnits med som ett alternativ på varje enskild fråga.

Valenkäten visar att 81 procent av FAR-medlemmarna röstade i EU-valet, det vill säga en bra bit över rikssnittet på drygt 50 procent. Med tanke på den fina siffran känns en sedvanlig uppmaning att gå och rösta lite apart. För den typiske FAR-medlemmen verkar det ju självklart att rösta.

I stället säger jag; Vi ses i vallokalerna 14 september!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se