Inför tioårsjubileet av FAR:s pris för bästa hållbarhetsredovisning konstaterar juryn ett verkligt genombrott för frågorna.

– Vi ser att marknaden är mogen för ett eget pris, säger Åse Bäckström, ordförande i FAR:s hållbarhetsgrupp.

Mellan räkenskapsåren 2012 och 2013 hände det något ute på de svenska företagen; FAR:s arbetsgrupp för hållbarhetsfrågor har aldrig sett så många kvalificerade hållbarhetsredovisningar som under det senaste juryarbetet.

– Det här har varit det svåraste juryarbetet någonsin eftersom många företag har gjort väldigt bra hållbarhetsredovisningar, sa Åse Bäckström när hon presenterade årets vinnare vid ett frukostseminarium i juni.

Tidigare har FAR:s pris för bästa hållbarhetsredovisning delats ut i samband med Finforum, som brukar äga rum på hösten, men sedan ett år tillbaka gör FAR bedömningen att det är dags att hållbarhetsfrågorna får ett eget forum.

– Många sätter sitt hopp till att det är företagen som ska lösa de globala utmaningarna, sa FAR:s generalsekreterare Dan Brännström i samband med den senaste prisutdelningen.

Oavsett vad man tror om vem som kommer att rädda världen, så har de ”redan frälsta” företagen tagit ett rejält kliv i rätt riktning, enligt Åse Bäckström.

– Det är inte frågan om någon nämnvärd ökning i antalet hållbarhetsredovisningar. Däremot är innehållet i dem som juryn tittat på otroligt mycket bättre. De är mer fokuserade och tar upp det som är väsentligt för verksamheten. Vi uppfattar att de som siktar mot en mer integrerad rapportering har lyft sin beskrivning av hur de skapar värde, säger hon.

Det senaste året har Global Reporting Initiative (GRI) och International Integrated Reporting Committee (IIRC) kommit med nya ramverk, och enligt Åse Bäckström har de redan gett avtryck i företagens hållbarhetsredovisningar.

– Med GRI G4 har de fått ett verktyg för att analysera vilka som är de väsentliga frågorna för deras verksamhet och Integrated Reporting (IR) har redan fått stor påverkan när det gäller hur företagen visualiserar sin påverkan på samhälle och miljö.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Vinnare 2014 (2013 års hållbarhetsredovisning)

1 LKAB

2 Svensk Exportkredit, SEK

3 SCA

Hedersomnämnanden:

SKF och Swedfund

Fakta:

FAR:s pris för bästa hållbarhetsredovisning

Har delats ut sedan 2005 inom ramen för Finforum.

Delas ut till de bästa externt bestyrkta (reviderade) hållbarhetsredovisningarna i Sverige.

Syftar till att lyfta hållbarhetsfrågorna i och utanför branschen.