FAR:s lokala verksamhet har varit igång i två och ett halvt år. Då ersattes lokalföreningarna av ambassadörer, en förändring som mottogs med blandade känslor. Nu har den nya organisationen satt sig och det råder ingen tvekan om att den lokala verksamheten utvecklas väl. Enbart under våren 2014 anordnades aktiviteter som lockade över 1.000 deltagare.

Den tekniska utvecklingen kommer att rita om kartan för FAR:s medlemmar. Det menar Bengt Skough, ansvarig för FAR:s lokala verksamhet. Han hänvisar gärna till FAR:s framtidsstudie som tar sig an frågor som: Hur ska branschen anpassa sig till automatiseringen av redovisningstjänsterna? Hur ska man ta betalt framöver? Och hur ska branschen agera för att säkerställa att revisionen även framöver är relevant?

– Tiden då kunderna snällt kom med sina pärmar i kassar till byrån kommer att vara passé. När digitaliseringen, och därmed automatiseringen, ökar blir det ännu viktigare att knyta personliga kontakter med till exempel banker och andra kreditgivare i det lokala näringslivet. De personliga relationerna kan aldrig ersättas med robotar.

– Den lokala nivån erbjuder en perfekt plattform för att på nära håll diskutera och utbyta erfarenheter. Ambassadörerna har gjort ett bra arbete, men branschen står inför drastiska förändringar och därför är det viktigt att vi får fler ambassadörer, säger han.

Vad krävs för att bli ambassadör?

– Ambassadörerna får gärna vara utåtriktade, gilla att nätverka och ordna aktiviteter. Vi på FAR ser till att alla får en utbildning och tipsar om vilka aktiviteter som de kan anordna, säger Bengt Skough och tillägger att alla som är intresserade gärna får slå honom en signal.

Att den lokala verksamheten utvecklas väl råder ingen tvekan om, enligt Bengt Skough. Enbart under våren 2014 anordnades drygt 30 aktiviteter som lockade över 1.000 deltagare.

– Nu höjer vi ribban ytterligare med fler ambassadörer och aktiviteter. Det är ambassadörerna som har örat mot rälsen och tillsammans ska vi forma framtidens erbjudande, säger Bengt Skough.

Marianne antog utmaningen

– Uppdraget som ambassadör har betytt otroligt mycket för mig och min byrås utveckling. Jag håller mig uppdaterad och har fått ett stort kontaktnät som har resulterat i fler affärer. Det säger Marianne Sandberg som driver Sandbergs Redovisning & Revision i Linköping.

Till en början var SRS-medlemmen Marianne Sandberg minst sagt skeptisk. Såväl till sammanslagningen av FAR och SRS, som till att ersätta de lokalföreningar som SRS stod bakom med ambassadörer.

– Om man var positivt eller negativt inställd berodde till stor del på hur den lokala verksamheten fungerade. Här i Östergötland hade vi en aktiv lokalförening som fungerade bra, säger Marianne Sandberg och fortsätter:

– Därför ville jag inte ta bort lokalföreningarna. Lite förenklat kan man säga att vi tänkte att ”ska kostymnissarna från Stockholm komma här och bestämma vad vi ska göra”. Vi som hade en bakgrund inom SRS såg på oss själva som lite mer jordnära, säger hon.

Men år 2012 var den nya organisationen med lokala ambassadörer ett faktum. Sin kritiska inställning till trots beslutade sig Marianne Sandberg, efter viss övertalning från Bengt Skough (se artikel ovan), för att bli ambassadör.

– Det beslutet har jag definitivt inte ångrat. Systemet med ambassadörer har medfört att fler medlemmar får bra utbildning och information. Tidigare var det lite och så med den saken eftersom vissa lokalföreningar minst sagt förde en slumrande tillvaro, säger hon.

– Nu är det enkelt att anordna aktiviteter. Vi ambassadörer kommer med förslag på vad vi vill ha och FAR sköter allt det administrativa arbetet som tidigare tog enormt mycket tid, säger hon och anser att det är bra att ambassadörerna får ersättning från FAR för den tid som arbetet tar.

Som ambassadör kommer Marianne Sandberg med förslag på exempelvis utbildningar eller seminarier och knyter kontakter med det lokala näringslivet. Till det senaste evenemanget kom det 60 personer.

– ”Är det bjutt så är det fägnat”, som vi säger här i Östergötland och för alla oinvigda betyder det att har vi bjudit in så är det upp till var och en att ta vara på den möjligheten. Det är jätteroligt att fler upptäcker våra aktiviteter. Det känns verkligen att systemet med ambassadörer börjar sätta sig, säger Marianne Sandberg.

’’Jag får så mycket tillbaka’’

Linda Löfgren Andersson driver tillsammans med två kollegor Aktiv Revision i Gävle. Dessutom är hon FAR-ambassadör.

– Det är jätteroligt och stimulerande att vara ambassadör eftersom jag får så mycket tillbaka. Till alla som funderar på att bli ambassadör vill jag bara säga: Ta chansen, säger Linda Löfgren Andersson, auktoriserad revisor.

Vad är det du får tillbaka?

– På det personliga planet håller jag mig uppdaterad och utvecklas i arbetet. Den kunskapen kommer våra kunder till del eftersom jag applicerar allt jag lär mig på vår byrå.

– Jag tycker även att det är roligt att få vara med och bidra till att alla våra medlemmar får samma kunskap. För den lilla byrån, som inte har de resurser som de stora har, är ambassadörsuppdraget ett bra sätt att hålla sig uppdaterad. Det är en ingång till att få snabb och professionell information från FAR som dessutom är ”gratis”.

Vad gör du som ambassadör?

– Jag bollar idéer med medlemmarna och hör efter vad de vill lära sig mer om, anordnar träffar som frukost- och lunchseminarier och längre seminarier. Vi ambassadörer träffas två gånger per år och då diskuterar vi och utbyter erfarenheter. Inom FAR finns så otroligt mycket kunskap som vi vill sprida bland våra medlemmar.

Vad har du för tips till andra som funderar på att bli ambassadör?

– Det är viktigt att kunna prata inför folk och man bör tycka att den biten är rolig. Vissa säger ”Oj, oj det där måste ta mycket tid”. Men det gör det inte. Jag lägger omkring tio timmar per halvår på ambassadörsjobbet och FAR ersätter mig för den tiden. Att FAR sköter det administrativa arbetet med bokningar och utskick underlättar oerhört mycket.

Hur arbetar ni med att stärka kontakterna med det lokala näringslivet?

– I korthet kan man säga att man tjänar på att vara ute och prata med folk, ja helt enkelt mingla och föra fram att vi är en del av branschorganisationen FAR. Det ger en kvalitetsstämpel som är viktig när nya kontakter och affärer ska knytas.

På frukost i Ystad

I Ystad träffas FAR-medlemmar, banker och advokater regelbundet på frukostmöten.

– Våra frukostmöten har blivit en naturlig samlingspunkt där vi knyter kontakter, lär oss nya saker samtidigt som varumärket FAR stärks, berättar Ann-Sofie Kjellberg, ambassadör för sydöstra Skåne och auktoriserad redovisningskonsult på PwC.

Ann-Sofie Kjellberg gjorde slag i saken och gick vidare med FAR:s idé om att skapa ett lokalt nätverk med banker och advokatbyråer.

– Jag ringde helt enkelt upp banker och advokatbyråer och presenterade mig och bjöd in dem. Som ambassadör för FAR ville jag skapa bättre lokala kontakter eftersom bra nätverk är A och O i vår bransch, säger hon och lägger till:

– Jag har fått mycket hjälp från FAR och dessutom har jag samarbetat med andra ambassadörer. Till exempel har vi i Ystad samordnat möten med Kristianstad.

Resultatet lät inte vänta på sig. Redan till det första frukostmötet kom det många och sedan dess har allt fler anslutit sig.

– Den enkla formen med frukostmöten är ett vinnande koncept. Vi börjar vid halv åtta och därmed kan alla vara tillbaka på sina jobb senast klockan tio.

Den nya revisionsberättelsen, K2 och K3 samt obeståndsfrågor utifrån ett rådgivarperspektiv är några områden som har behandlats utifrån olika synvinklar vid frukostmötena i Ystad.

– Folk är måna om att ha koll på läget och kommer därför till våra frukostmöten för att lära sig mer och knyta kontakter. Här i Ystad pratar man om FAR:s frukostmöten och vid dessa möten är jag Ann-Sofie från FAR, inte från PwC, säger Ann-Sofie Kjellberg.

Henrik Norberg

Fakta:

Vill du bli ambassadör?

En ambassadör ska ....

.... genomföra/ ansvara för en aktivitet per år

.... medverka vid planeringsmöten

.... vara kanal mellan FAR och medlem

.... agera mentor till nya medlemmar på aktiviteter

.... marknadsföra lokala aktiviteter

Fakta:

Tips!

Vill du komma i kontakt med din ambassadör?

På far.se finns information om vem som är ambassadör i ditt område och om planerade aktiviteter.

FAR:s lokala verksamhet

FAR:s lokala verksamhet är uppdelad på 16 regioner och finns på 35 orter runt om i Sverige. Sammanlagt finns 51 ambassadörer, varav 30 kvinnor och 21 män.

  • Utbildningarna är enbart öppna för medlemmar/ FAR-byråer

  • Seminarierna är öppna för alla

Under våren 2014 anordnade FAR:s lokala verksamhet 31 aktiviteter och sammanlagt kom drygt 1.000 deltagare. Verksamheten omsatte drygt 2,7 miljoner kronor.