Johan Rudengren har byggt upp sin byrå Rådek KB i Södermanland. Parallellt med jobbet kör han rally och kom nyligen trea i Rally SM.

Berätta lite om dig själv!

– Jag är auktoriserad revisor och vd för ett bolag som heter Rådek KB som startade 1990. Sedan dess har vi vuxit organiskt och finns i dag etablerade i fem städer i Södermanland.

Hur kom det sig att du blev revisor?

– Det var en krokig bana. Egentligen har jag lärarbakgrund inom lantbruksekonomi, men brukade hjälpa vänner med bokföring om kvällarna. Jag insåg att det var ganska kul och utbildade mig till revisor.

Rallyintresset då, var kommer det ifrån?

– Jag är född och uppvuxen på landet och då var det fotboll eller motorsport som gällde. Och eftersom jag saknade talang när det gäller fotboll så blev det till att hålla på med motorer i stället.

Du verkar dessutom ha blivit ganska framgångsrik?

– Ja, det är väl så att det man tycker om att syssla med blir man i regel bra på om man får hålla på. Jag har tävlat på elitnivå under flera år. 2007 tog jag en silvermedalj i SM och nyligen kom jag trea.

Hur går det att kombinera jobbet och intresset?

– Det fungerar bra. Man kan väl säga att jag prioriterar andra saker än att titta på tv. Samtidigt gör vi reklam för byrån på bilen, och en stor del av våra kunder har kopplingar till motorsporten. Dessutom skriver jag en artikelserie i ett rallymagasin om redovisningsfrågor som berör motorsporten.

Vad är tjusningen med rally?

– Vi är ju två, en som läser vägbeskrivningen – eller noterna som det heter – och jag som kör och blixtsnabbt ska uppfatta dem. Att framföra vagnen i så hög hastighet det bara går utan att köra av vägen ger en skön känsla. Det kräver total koncentration och man måste fatta beslut blixtsnabbt. Det är spegelvänt mot revisionen där man kan fatta väl avvägda och genomtänkta beslut. Rally är en helt annan miljö som ger skön avkoppling för mig.

Finns det likheter mellan rally och revision?

– Båda kräver analytisk förmåga och att du är noggrann. När något är fel måste du kunna felsöka genom att dela upp problemet för att hitta felet.

Hur reagerar kunderna när deras revisor kör rally?

– De flesta tycker att det är kul, men någon jämförde det med att det vore som att en präst bedrev bordell. Men nja, så är det inte riktigt. De allra flesta tycker dock att det är kul att revisorn har ett annat ansikte än bara jobbet.

Charlotta Marténg

Fakta:

Johan Rudengren

Ålder: 55 år.

Bor: På gård, Önsta utanför Eskilstuna.

Familj: Gift med Elisabeth, 4 gemensamma barn.

Yrke: Auktoriserad revisor och vd på Rådek KB som han driver tillsammans med Stefan Muhrbeck och Björn Bentevik.

Övriga intressen: Hästar och musik.

Favorituttryck: Full gas spar tid.