Den första oberoende skatterådgivningsbyrån med FAR-auktoriserade skatterådgivare har tagits emot med öppna armar. Manta Tax står för värden som efterfrågas allt mer av både kunder och medarbetare: oberoende, transparens och riskanalys.

Förändringens vindar blåser. För Manta Tax har det lyft snabbare än de fyra grundarna hade vågat hoppas på.

– Mottagandet har varit överraskande positivt från både kunder och konkurrenter. Det visar att det fanns ett tomrum att fylla, säger skatterådgivare Carina Terenius Jilkén, en av fyra grundare av den oberoende skatterådgivningsbyrån Manta Tax, som slog upp sina portar i maj.

Carina Terenius Jilkén, David Sjöstrand, Åsa Ifvarsson och Johan Eriksson hade förväntat sig att fler skulle ta chansen nu när spelplanen förändras i snabb takt. De pekar på att EU:s skärpta regler för revisionsbyråer och åtstramningarna i 3:12-regelverket fungerat som utlösande faktorer. Men det är drivet att göra något eget och att göra vad man tror på som varit avgörande.

– Incitamentet att bli partner på någon av storbyråerna minskar såklart med de nya 3:12-reglerna. Men man ska inte underskatta vårt driv och intresse för att driva vår egen affär, säger Carina Terenius Jilkén.

Hon har gjort samma resa en gång tidigare. Även då lämnade hon KPMG, för att vara med i uppstarten av Skeppsbron Skatt. Det var 2003 och Skeppsbron Skatt var ett rött skynke i branschen.

– Nyheten om att det skulle startas en helt oberoende skatterådgivningsbyrå slog ned som en bomb och det var många som tvivlade på att det skulle gå vägen. Men det gick bra, vilket är tydligt så här i retrospektiv, säger Carina Terenius Jilkén.

Erfarenheterna från Skeppsbron tar hon med sig in i den nya verksamheten på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

– Verksamheten genomsyrades av en positiv entreprenörsanda med hög energi och framförallt arbetsglädje. Det är detta jag strävar efter att uppleva på nytt i Manta Tax, säger hon.

Jämfört med för tio år sedan är förutsättningarna på många sätt bättre. Avskaffad revisionsplikt, nya EU-regler och värderingsförskjutningar i samhället tycks ha bidragit till större öppenhet i branschen. Nya aktörer är välkomna. Få talar längre i termer av mina och dina kunder. Kunderna äger sig själva. Precis som medarbetarna.

De fyra grundarna har samtliga en bakgrund inom Big 4. Deras vägar har korsats under åren; alla fyra har arbetat på KPMG, men några har även arbetat ihop på andra byråer och varit studiekamrater.

– När man startar eget plockar man russinen ur kakan och väljer att jobba ihop med personer som man vet är duktiga och som man funkar med, säger Johan Eriksson.

Planerna på att starta eget började ta form under förra hösten. Flera förändringar i omvärlden ledde fram till beslutet. EU:s så kallade revisionspaket, med begränsningar av revisionsbyråernas möjligheter att sälja skatterådgivning till revisionskunder, var på väg att klubbas. I Sverige drev alliansen, med Anders Borg i spetsen, igenom nya 3:12-regler som gynnar mindre partnerägda företag på bekostnad av större ägarledda företag. Manta Tax skulle kunna ses om ett första exempel på en konsekvens av nya 3:12. Men som de skatterådgivare de är betonar delägarna att skatteskäl knappast är, eller bör, vara avgörande när man bygger företag. Vad de framför allt såg var en konjunktur på väg att vända uppåt och en kundgrupp med efterfrågan på en ny typ av service.

– Det har ju varit några tunga år för branschen, men nu är det på väg att lyfta så vi känner att vi startade vid rätt tidpunkt, säger Carina Terenius Jilkén.

Lyftet är inte bara kvantitativt, utan medarbetarna på Manta Tax ser även en kvalitativ förändring i efterfrågan.

– Kunderna är inte intresserade av långa och ambivalenta bedömningar, de vill ha handfast rådgivning och hjälp med implementeringen, säger Johan Eriksson.

Allt fler kunder efterfrågar oberoende skatterådgivning – trots att det ännu inte finns någon lag om detta.

– Jag har varit i kontakt med tidigare kunder som utan att jag visste om det redan hade tagit beslutet att inte använda KPMG för skatterådgivning för att säkra oberoendet, säger Carina Terenius Jilkén.

Kunderna är väl insatta i kommande regleringar och agerar proaktivt, menar David Sjöstrand.

– Jag tror inte att valet att separera skatterådgivningen från revisionen handlar så mycket om idealistiskt tänkande kring oberoende, utan mer om att kunderna helt enkelt agerar i förebyggande syfte, för att de inte har tid och råd med en framtida osäkerhet och tjafs, säger han.

Medvetenheten och otåligheten på marknaden har ökat märkbart de senaste åren. Detta är också ett skäl till att delägarna i Manta Tax ser att en liten byrå kan ha vissa konkurrensfördelar framför en stor.

– På stora revisionsbyråer måste varje uppdrag tröskas igenom en administration som bland annat syftar till att garantera oberoendet. Kunderna däremot, vill att arbetet påbörjas omedelbart och att rådgivaren ger ett snabbt svar, säger Åsa Ifvarsson

Hon och hennes kollegor upplevde tidigare att de ibland tappade kunder för att de inte kunde leverera tillräckligt snabbt.

– Vi hade svaret på frågan, men kunde inte lämna det för att den administrativa processen inte var klar. Den problematiken har vi inte längre, säger David Sjöstrand.

Sammanfattningsvis, hösten 2013 var det flera faktorer som samspelade till att de gamla kollegorna tog steget att starta eget.

– Vi hörde ryktesvägen att flera var på gång och frågade oss: Vad väntar vi på egentligen? Absolut ingenting. Snarare insåg vi att det vore väldigt bra att starta så snart som möjligt, säger David Sjöstrand.

Nu vidtog arbetet med det praktiska, stort som smått. Ett namn, en lokal och kunder skulle de ha. Att namnet skulle innehålla ordet ”Tax” var de klara över från början. Carina Terenius Jilkén minns hur omöjligt ett namn som Skeppsbron Skatt visade sig vara på engelska.

– Vi ville ha något som var kort, koncist och internationellt gångbart, säger hon.

Namnet Manta Tax uppfyllde de uppställda kriterierna och speglar den nya tiden. När de fyra nybyggarna letade lokal kom de i kontakt med en nystartad advokatbyrå som sökte någon att dela sina attraktiva lokaler med. Det är en händelse som ser ut som en tanke och advokatbyrån i fråga har också valt ett engelskt namn, och frångått den klassiska modellen med att döpa byrån efter grundarna.

Det luktar fortfarande svagt av målarfärg och nya material i de gemensamma lokalerna där ljuset, rymden och den trendiga inredningen förmedlar modernitet, flexibilitet och transparens – samma värden som genomsyrar verksamheten.

– Den traditionella skatterådgivarrollen har varit att skriva PM som man levererat utan närmare uppföljning. Vi vill arbeta närmare kunden och se till att de genomför vår rådgivning på ett bra sätt, säger Carina Terenius Jilkén.

David Sjöstrand fyller i:

– Vi vill vara samtalspartner till våra kunder, lite som att vi vore den skatteansvarige på bolaget. Det innebär att rådgivningen kan pågå löpande under en längre period.

Manta Tax är inte bara öppna för nya typer av tjänster, utan även nya debiteringsmodeller. Det kan handla om prenumerationstjänster eller uthyrning av personal på hel- eller deltid under längre eller kortare perioder.

Eftersom kunderna strömmat till i snabbare takt än de fyra hade vågat hoppas, har de ännu inte haft så mycket tid att utveckla de nya koncepten, men ledordet är flexibilitet och transparens. Det senare gäller inte minst nya medarbetare.

– Det ska vara tydligt för våra nya medarbetare vad som krävs av dem för att bli delägare, säger Johan Eriksson.

Även samhället i stort kräver allt mer av bolagen när det gäller öppenhet, insyn och ansvarstagande. Dagens skatterådgivning handlar enkelt uttryckt inte om att minimera företagens skatt utan om att minimera deras risk kopplat till skatt.

– Vi har stött på kunder som har rätt att göra ränteavdrag men som ändå väljer att inte göra det därför att de bedömer att risken för badwill är så pass mycket dyrare, berättar Åsa Ifvarsson.

Manta Tax ser att byrån kan ha nytta av att varumärket är nytt och därför inte förknippas med smarta upplägg och så kallad aggressiv skatteplanering.

– Vi vill verka i den nya miljön och möta kundernas efterfrågan på högre etik, säger Carina Terenius Jilkén.

Manta Tax har som första oberoende byrå även valt att behålla medlemskapet i FAR, som följer av att delägarna är auktoriserade skatterådgivare.

– Vi ser det som en kvalitetsstämpel och vi har fått positiva reaktioner från kunder och kollegor på att vi har valt att behålla auktorisationen. Det känns självklart för oss, säger David Sjöstrand.

Sedan reportaget gjordes har det skett vissa förändringar på byrån där David Sjöstrand har gått vidare till nya uppgifter medan Per Snellman har tillkommit som senior rådgivare. Från 1 september är även punktskattespecialisten Leif Kadin på plats och fler rekryteringar är på gång.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Grundare och delägare

Carina Terenius Jilkén, Åsa Ifvarsson och David Sjöstrand, från KPMG. Johan Eriksson, från Grant Thornton.

Målsättning

Vara en transparent arbetsgivare.

Arbeta nära kunden: pragmatiskt och med hög flexibilitet.

Växa långsamt och stabilt. Siktar på att vara 10–12 personer vid utgången av 2015.

Så förklarar Manta Tax det positiva mottagandet:

Manta Tax bidrar till att legitimera de andra oberoende skatterådgivningsbyråerna.

De stora revisionsbyråerna ser Manta Tax som ett komplement snarare än som en konkurrent.

Mindre revisionsbyråer utan egen skatteavdelning, och advokatbyråer, ser att de har fått en ny möjlig samarbetspartner.