Redan som vd för Praktikertjänst var Carola Lemne en av Sveriges mäktigaste kvinnor enligt Veckans Affärer. Som nytillträdd vd för Svenskt Näringsliv vill hon se regler som gör att företagarna vågar anställa.

Vilken är den viktigaste frågan för företagen i valrörelsen?

– Jobben! Ofta ligger fokus på att människor ska vara anställningsbara, men det finns en faktor som glöms och det är de som ska anställa. Vad behövs för att företagen ska våga anställa? Politikerna måste titta på den frågan också.

Hur ser du på effekterna av de nya 3:12-reglerna?

– Den omedelbara effekten är att det missgynnar medarbetarägda företag. Det blir en klart negativ effekt för företag inom exempelvis kreativa branscher och välfärden. Skattereglerna generellt är krångliga. Ständiga förändringar av reglerna gör att företagarna blir oroliga och det får negativa konsekvenser när spelreglerna inte håller över tiden. Det är dags för en rejäl skatteöversyn. Vi behöver ett skattesystem som bidrar till tillväxt och som är så enkelt som möjligt.

Du har sagt att Sverige behöver ett företagsklimat i världsklass. Hur skapar man det?

– Det gäller att arbeta på många fronter, från skolan och utbildningssystemet till högklassig forskning som stärker de svenska företagen och Sverige. Vi behöver också en moderniserad arbetsmarknad med bättre matchning mellan arbetssökande och de som vill anställa. Och så behöver vi ett skattesystem som är konkurrenskraftigt för både individer och företag, som gör att man vill stanna och bo kvar här i Sverige.

På vilket sätt kan vinstdrivande vårdföretag skapa mervärde för samhället?

– De har redan skapat stort mervärde! Mycket av det som vi i dag uppfattar som självklart var förut nytt och konstigt. Ett exempel är Pysslingen. I dag är det självklart att man kan driva förskolor privat. Samma sak med Cityakuten, BB Stockholm, BB Sofia. De är alla exempel på entreprenörsidéer som har påverkat allas vardag.

Med din erfarenhet från Praktikertjänst, vad skapar framgång i delägarbolag?

– Det egna engagemanget, att man på riktigt känner sig delaktig och medbestämmande. Att man känner att det är min verksamhet, det är jag som styr och att jag gör det lilla extra.

Cecilia Vinell

Fakta:

Carola Lemne

Ålder: 56 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Make, dotter.

Utbildning: Leg. läkare, docent.

Karriär: Vd och koncernchef för Praktikertjänst AB, vd Danderyds Sjukhus AB, 14 år inom internationella läkemedelsindustrin, bland annat klinisk forskningschef i Sverige, Europa och USA, narkosläkare.

Aktuell: Nytillträdd vd för Svenskt Näringsliv.