Innehåll

Årets revisionsbyrå 2014 och Årets småföretagsrevisor 2014. Båda utmärkelserna går i år till EY, men fältet är samlat och avståndet till konkurrenterna litet.

När svenska företag väljer revisionspartner är det inte priset som avgör. I stället handlar det om kompetensnivå, servicenivå och kvaliteten på rådgivningen. Det konstateras i Finansbarometern, en undersökning som analysföretaget Eastbrook låtit göra för tolfte året i rad.

Beslutsfattare från närmare 1000 företag med fler än 100 anställda eller mer än 100 miljoner kronor i omsättning var med och utsåg Årets revisionsbyrå och EY hamnade i topp tätt följd av Deloitte, KPMG, PwC och Grant Thornton.

– En sådan här utmärkelse visar på vår bredd över hela landet och är viktig gentemot kunderna. Det visar att vi är långsiktiga, håller hög kvalitet och har en bra kundnöjdhet, konstaterar Ragnar Gustavii, Sverigechef på EY.

Precis som tidigare år är fältet samlat och avståndet ner till konkurrenterna litet. EY fick betyget 5,3, Deloitte 5,1, KPMG 5,0, PwC 5,0 och Grant Thornton 4,9. Årets klättrare var KPMG som tog ett rejält kliv framåt.

Att fältet är så väl samlat ger enligt Finansbarometern uttryck för att marknaden uppfattar de stora revisionsbyråerna på ungefär samma sätt. Alla har liknande utbud, alla har i huvudsak samma kompetensprofil och alla har ett internationellt nätverk av omfattande strukturkapital att ösa från.

– Det är inom den lagstadgade revisionen som EY sticker ut. Här får man ett något högre betyg i år jämfört med konkurrenterna, säger Kristian Sundberg, vd för Eastbrook.

KPMG är starkast på rådgivningssidan, medan PwC ökat och toppar när det gäller redovisningstjänster. Deloitte ligger jämnt över hela linjen.

Även utmärkelsen Årets småföretagsrevisor 2014 går till EY. Drygt 1.000 av landets företag med mellan en och nio anställda har bedömt och betygsatt sina revisionsbyråer.

– Vi är naturligtvis mycket stolta över det här. Jag vill passa på att tacka våra kunder för förtroendet och självklart våra medarbetare som dessa utmärkelser är riktade till, säger Ragnar Gustavii.

Charlotta Marténg