När du är 35 är du delägare. Vid 60 fyllda är du vid stadd kassa. Då lämnar du byrån och delägarskapet för att kanske sticka emellan med ett och annat styrelseuppdrag. Ungefär så kan planen se ut för många nyanställda vid Big 7. Men för att nå delägarskap räcker det inte att vara duktig. Det visar Balans kartläggning.

Att bli delägare är det självklara målet för många som börjar jobba på någon av byreåerna inom Big 7. Förutom att delägarskapet kan ge en bra slant utöver lönen finns det andra anledningar att bli delägare.

– För mig var nog den viktigaste drivkraften att få bidra till att driva byrån framåt, berättar Malin Nilsson, som blev delägare i BDO nio år efter att hon börjat på byrån efter civilekonomexamen vid Linköpings universitet.

Vägen till delägarskap är ungefär densamma oavsett byrå, även om de olika byråerna har olika etiketter på befattningarna. Som nyanställd börjar du som assistent och klättrar vidare på karriärstegen till att bli manager, vilket innebär att du får en projektledarroll. Om allt går som planerat blir du med tiden senior manager. Därefter kan du nå ditt mål. Men långt ifrån alla blir delägare, exempelvis har EY i Sverige 140 delägare av totalalt 2.390 anställda, vilket motsvarar knappt sex procent.

– Hur många delägare som vi tar in styrs av vår tillväxt. Samtidigt är det viktigt att behålla viss exklusivitet kring delägarskapet och det är även viktigt att våra delägare har en konkurrenskraftig ersättning, säger Agneta Strandberg, partner och HR-chef på EY och fortsätter:

– Som vi ser det ska delägarskapet vara en stor händelse efter många års hårt arbete. Även om det är väldigt individuellt så brukar våra medarbetare i genomsnitt vara någonstans i åldern 35 till 40 år när de blir delägare, säger hon.

Balans kartläggning visar att just 40-årsåldern är en vanlig ålder att bli delägare för den som har börjat på en byrå efter utbildningen. Byråer kan även erbjuda delägarskap direkt vid anställning, vilket kan ske när de rekryterar en person med erfarenhet.

KPMG ser en tydlig utveckling mot att de tar in allt yngre delägare, vilket är ett sätt att konkurrera om de bästa medarbetarna.

– Många har som mål att bli delägare. För att kunna attrahera och behålla de bästa medarbetarna arbetar vi med att ”snabba” upp karriärvägen, säger Annacari Astner Wimmerstedt, vice vd på KPMG i Sverige.

Men trots att du är en mönstermedarbetare och har klättrat på karriärstegen enligt konstens alla regler är det långt ifrån säkert att du blir invald som delägare. I slutänden är det de andra delägarna som avgör om du ska bli delägare. Därmed är det med all sannolikhet en klok strategi att visa framfötterna redan från dag ett. Peter Nyllinge, vd på PwC i Sverige, har varit med och fattat många beslut om vilka som ska bli delägare.

– Det är viktigt att vara engagerad, kompetensutveckla sig och gärna arbeta utomlands ett tag. Man bör även ta sig an nya ansvarsområden när möjligheten dyker upp, även om det innebär att flytta till en annan stad, säger Peter Nyllinge och betonar att det är viktigt att skapa personliga nätverk såväl internt som externt i näringslivet.

När Malin Nilsson hade bestämt sig för att bli delägare i BDO satsade hon på just kompetensutveckling.

– För att bli delägare är det viktigt att vara proaktiv och driva sin egen utveckling. I mitt fall handlade det om att jag vid sidan av konsultrollen var intresserad av ledarskapsfrågor och ville utvecklas inom det området.

Hur gjorde du rent konkret för att driva din egen utveckling?

– Det skedde i samarbete med min chef. Vid utvecklingssamtalen var jag tydlig med vad jag ville och kom med förslag på hur jag kunde vidareutbilda mig. Cheferna erbjöd bra stöd genom till exempel coachning och kurser, säger Malin Nilsson.

När det gäller könsfördelningen bland delägare råder i princip samma fördelning på alla byråer: 80 procent är män, 20 procent kvinnor. Dock är alla byråer noga med att poängtera att de inte är nöjda med att andelen kvinnor är så låg och att de på olika sätt stöttar kvinnor som vill bli delägare. EY:s kortsiktiga mål är att minst en tredjedel av alla nya delägare ska vara kvinnor, men på längre sikt strävar byrån efter en jämn fördelning mellan könen. PwC:s har satt som mål att 40 procent av delägarna ska vara kvinnor.

Även om det är många som vill bli delägare är det få som blir det. Vissa väljer ändå att arbeta kvar, medan andra lämnar byrån. EY rekryterar omkring 350 medarbetare per år och har en personalomsättning på 14–15 procent, vilket är en rimlig nivå enligt Agneta Strandberg.

– Våra medarbetare lär sig otroligt mycket här på EY. Vissa väljer att gå vidare efter fyra till fem år och står då på en riktigt bra språngbräda för att få toppjobb i näringslivet, vilket vi ser positivt på, säger Agneta Strandberg.

Men andra, uppskattningsvis omkring tio procent av de som börjar på en byrå, når sitt mål precis som Malin Nilsson.

– När jag fick erbjudandet kändes det jätteroligt. Jag såg delägarskapet som ett kvitto på att jag bidragit till BDO:s utveckling på ett bra sätt, säger Malin Nilsson.

Men att du en gång har blivit delägare betyder inte att du kan luta dig tillbaka. Alla byråer har rätt att avsluta ett delägarskap. Och för att undvika det är den bästa strategin att väl uppfylla de kriterier som står i delägarpolicyn.

Henrik Norberg

PWC

PwC Sverige har 237 delägare varav cirka 20 procent är kvinnor. Inget tak på antal delägare. Antalet delägare anpassas i stället efter verksamhetens omfattning och utvecklingsmöjligheter. Inval av delägare sker efter beslut på delägarstämma efter en utvärderingsprocess som omfattar: kvalitet i tjänsteutförandet, kompetens, ledarskap samt affärsmannaskap.

Vid särskilda händelser som brott mot PwC:s uppförandekod och delägarskapets förpliktelser i övrigt kan delägarstämma besluta om att en person ska lämna delägarskapet. Det kan också ske vid varaktig underuppfyllelse av bedömningskriterierna för att vara delägare. De som intas som delägare har normalt minst tio års arbetslivserfarenhet.

Omsättning 2012/2013: 4.648 mkr

Antal kontor: 100

Antal medarbetare: 3.800

KPMG

KPMG Sverige har 90 delägare, varav 18 procent är kvinnor. Inget tak finns för antal delägare. När potentiella nya delägare utvärderas görs en samlad bedömning av medarbetarens prestation och potential. Styrelsen beslutar årligen om hur många andelar som ska fördelas mellan delägarna. Alla utvärderas efter hur de lever efter KPMG:s värderingar. Prestation, potential, kvalitet samt affärsmannaskap värderas i en helhetsbedömning. Delägarskapet kan avvecklas och efter det kan medarbetaren fortsätta att arbeta som ”vanlig” anställd. Hur länge personen ska ha arbetat innan delägarskap kan bli aktuellt varierar, men ofta är personen i 40-årsåldern.

Omsättning 2012/2013: 2.743 mkr

Antal kontor: 60

Antal medarbetare: 1.500

DELOITTE

På Deloitte Sverige finns 75 delägare, varav 19 procent är kvinnor. Vid utvärdering av delägare är erfarenhet, uthållig prestation i klientleverans, ledarskap och affärsmannaskap, samt drivkraft och potential att utvecklas vidare viktiga faktorer.

Vägen till delägarskap ser olika ut, vissa gör hela sin karriär inom Deloitte Sverige, vissa tillbringar även en tid i en annan Deloitte-firma, medan andra anställs på Deloitte med relevant arbetslivserfarenhet i bagaget. Åren i sig är inte viktiga för inval till delägarskap. Samtliga delägare utvärderas årligen. En delägare kan själv begära att få lämna delägarskapet, och kan uteslutas om minst hälften av delägarna begär det.

Omsättning 2012/2013: 1.461 mkr

Antal kontor: 26

Antal medarbetare: 1.081

GRANT THORNTON

På Grant Thornton Sverige finns 140 delägare varav 23 procent är kvinnor. Det finns inget tak på antal delägare. Det finns fyra delägarnivåer samt ”salary partners” där primärt lite yngre medarbetare, som ett ingångssteg, väljs in på ett treårigt salarypartnerskap. Byrån ser till den övergripande byrånyttan när nya delägare väljs in. Viktiga faktorer vid bedömningen är affärsvolym, kundnöjdhet, bra ledarskap, kvalitet vad gäller utförda tjänster, säljförmåga och förmågan att utveckla uppdragen. Delägare utvärderas efter en rad kriterier som omfattar både ”mjuka” och hårda nyckeltal. En delägare kan både upp- och nedgraderas eller bli av med delägarskapet. Snittåldern för att bli delägare är individuellt, men i genomsnitt har medarbetarna arbetat tio år på byrån.

Omsättning 2013/2014: 1.140 mkr

Antal kontor: 23

Antal medarbetare: 1.007

EY

EY Sverige har 140 delägare, varav 16 procent är kvinnor. Vid urvalsprocessen görs en samlad bedömning av vad medarbetaren kan bidra med till EY genom att bli delägare. Kompetens är den viktigaste faktorn. Andra viktiga faktorer är ledaregenskaper, affärsmässighet och god relationsskapande förmåga. Delägarna utvärderas kontinuerligt och de måste leverera på hög nivå. Medarbetarna kan bli av med delägarskapet om de inte lever upp till förväntningarna. Ofta är medarbetarna i åldern 35–40 år när de blir delägare, givet att de rekryterats direkt från utbildningen. Vid rekrytering av erfarna personer kan delägarskap erbjudas direkt.

Omsättning 2012/2013: 3.333 mkr

Antal kontor: 56

Antal medarbetare: 2.390

BDO

BDO Sverige har ett femtiotal delägare, varav 16 procent är kvinnor. Inget tak finns för antal delägare. Kriterierna för att bli delägare anges i BDO:s delägarpolicy. Huvudprinciperna i den policyn är att medarbetaren ifråga ska hantera kunder till en viss volym eller att hen har annan unik spetskompetens. En delägare ska även vara delaktig i att driva BDO framåt samt vara en god förebild. Delägarskapet kan avslutas, vilket kan ske om delägaren inte uppfyller de krav som ställs i delägarpolicyn. Det är inte ovanligt att delägarskap erbjuds efter 7–8 år, men hur lång tid det tar är individuellt och beror på hur medarbetaren utvecklas.

Omsättning 2012/2013: 484 mkr

Antal kontor: 20

Antal medarbetare: 450

MAZARS

På Mazars kan man bli internationell eller lokal delägare eller både och. Sammanlagt inom Mazars Sverige finns 35 internationella delägare och ytterligare 11 lokala delägare. Inklusive lokala delägare utgör kvinnorna 24 procent. Delägarskapet kan dras tillbaka om en delägare inte lever upp till ställda villkor. Minst två delägare ska rekommendera en person till delägarskap. Personen ska vara auktoriserad revisor, godkänd revisor eller specialist inom byrån och bedömas vara lämplig inom kriterierna ”Technical Excellence”, ”Client relationship”, ”Business development”, ”Management for result”, ”Leadership (organization and people)” samt ”Partnership spirit”.

De senast intagna internationella delägarna har arbetat mellan 10 och 20 år i byrån. Lokal delägare har normal arbetat något kortare tid, uppskattningsvis mellan 10 och 15 år.

Omsättning 2012/2013: 264 mkr

Antal kontor: 13

Antal medarbetare: 250

Fakta:

Snabbkurs till delägarskap

1. Läs på vilka kriterier som ska uppfyllas för att bli delägare

2. Skapa interna och externa nätverk, var nyfiken

3. Visa framfötterna och var tydlig med din ambition att bli delägare

4. Kompetensutveckla dig

5. Arbeta utomlands

6. Ta dig an nya ansvarsområden

Fakta:

Delägarskap

Att vara delägare innebär att du är med och delar på risker och möjligheter. När byrån visar överskott delas en del av vinsten ut till delägarna. Hur stor denna utdelning blir varierar. Ingen av Big 7 har uppgett en genomsnittlig summa som delägarna får. Förutom pengarna innebär ett delägarskap även ökat inflytande över byrån och därmed högre status.

Den dag du slutat ska dina andelar i byrån säljas till samma pris som du köpte dem för. Men delägarskap kan även avslutas i förtid, vilket kan ske om du inte uppfyller villkoren för delägarskapet. Att vara delägare innebär även en risk. Om byrån går dåligt kan du som delägare behöva skjuta till pengar.