Charlotte Ahlberg arbetar med ekonomisk coaching. Hon jämför sitt arbete med att vara PT. Men i stället för att träna privatpersoner hjälper hon företag att bli mer lönsamma genom att ”ställa de rätta frågorna”.

Charlotte Ahlbergs byrå Ekonomisk coaching har kontor i Göteborg och på Öland. Kunderna däremot finns över hela landet. Hon har 30 års erfarenhet från branschen, som revisor och auktoriserad redovisningskonsult, men har nu lagt titlarna bakom sig. I stället arbetar hon som business coach. 2010, efter nästan tio års studier och praktik, var hon först i världen att som auktoriserad revisor även certifieras som Master Trainer NLP.

– Jag tillhör den där gruppen som kännetecknas av att jag gärna går först. Ibland har det varit ett fritt val, och ibland har jag bara råkat vara där så att det har blivit så, konstaterar hon.

Hon beskriver sig själv som en klassisk branschmänniska med bakgrund bland annat som delägare i BDO. Hon har också ett stort intresse för kvalitetsarbete och har arbetat som kvalitetskontrollant åt FAR och Revisorsnämnden, samt sitter i FAR:s disciplinnämnd.

För 14 år sedan började hon fundera på varför vissa kunder tjänade mer pengar än andra och kom fram till att det handlade om människorna och deras inställning och attityd. Hon började studera NLP, neuro linguistic programming.

– I stora drag handlar det om att vi programmerar oss själva, utifrån vilket språk vi använder. Det blir som vi tänker. Tänker vi innerst inne ”det kommer aldrig att gå” blir det så, säger hon.

När branschen stod inför den stora förändringen med införandet av frivillig revision 2010 kände Charlotte Ahlberg att det blev allt viktigare att kunna erbjuda andra tjänster. Bland de 50 personer från hela världen som blev antagna till att utbilda sig till Master Trainers NLP fanns det bara två svenskar. Charlotte var en av dem. Att dessutom ha en bakgrund som revisor var världsunikt, men nyheten togs emot svalt av branschen.

– Jag tror att branschen har haft lite svårt att förstå vad det handlar om. Ekonomisk coaching i Sverige är en kvalitetssäkrad tjänst. Jag vill bidra till att svenska företag får den bästa ekonomiska coachingen och även vara en inspirationskälla och förebild. Som jag ser det bör businesscoaching-branschen få en naturlig branschtillhörighet inom FAR, säger Charlotte Ahlberg.

Hon förklarar att businesscoaching skiljer sig från ekonomisk coaching.

– Svenskt näringsliv är unikt genom att 98 procent av företagen omsätter mindre än tio miljoner kronor, 74 procent av företagen omsätter mindre än tre miljoner kronor, så vi är ett småföretagarland där ägarens situation har stor effekt på företaget. Businesscoaching handlar om att utveckla företaget till nya höjder, och det ingår även i vår ekonomiska coaching, men genom begreppet ekonomisk coaching vill vi visa att vi anpassat oss till att se helheten för företaget och dess ägare. Helt enkelt anpassat oss till svenska förutsättningar, säger Charlotte Ahlberg.

Kvalitetsfrågan ligger henne varmt om hjärtat och hon vill inte att businesscoaching-branschen blir lika splittrad som management-branschen som hon upplever har en ojämn kvalitet på sina tjänster.

– För mig som är medlem i FAR och som har en bakgrund inom FAR är det naturligt att värna om kvaliteten för kunden.

Charlotte Ahlberg jämför sitt jobb med att vara PT, personlig tränare. När begreppet kom till Sverige var det många som inte kände till det, eller tänkte att en PT endast var något för elitidrottare. I dag har var och varannan en egen PT på gymmet.

– Det är så jag tänker kring mina tjänster, det tar tid att etablera. Men ekonomisk coaching passar väl in i revisions- och rådgivningsbranschen eftersom coaching handlar om att spegla och medvetandegöra vilka resurser och alternativ som finns att tillgå, säger hon.

– När jag var klar med min utbildning började jag fundera över vad som var min unika tillgång; min unika utbildning och internationella erfarenhet, kombinerad med min kunskap om svenskt näringsliv. Det finns ett skriande behov hos företagen av ekonomisk coaching, säger hon.

Charlotte Ahlbergs fokus ligger på kundernas behov. Som revisor arbetade hon främst med små och medelstora företag. En kortare tid var hon riktad mot börsnoterade företag men de privatägda företagen lockade henne mer. Så är det även i dag.

– På stora företag har de kanske den här kompetensen i huset, det har inte de mindre, privatägda företagen och vi arbetar med att hjälpa våra kunder känna sig trygga i att ta utvecklingssteg de annars kanske skulle avstått från, säger Charlotte Ahlberg.

I nuläget har hon inga egna anställda utan arbetar med underkonsulter inom de områden som behövs. Kunderna kontaktar henne när de står inför större förändringar som exempelvis ett generationsskifte, ett förvärv eller om styrelsen/ägarna behöver få en bredare ekonomisk insikt.

Första steget är att Charlotte Ahlberg träffar kunden för ett två och en halv timmes långt samtal. Då går de tillsammans igenom nuläget och vad kunden vill ha ut av situationen.

– Ofta kommer de till mig och säger att de vill ha hjälp med en viss sak, men när vi har haft vårt första möte visar det sig ofta att de behöver hjälp med något helt annat. Mötena avslutas alltid med en nedskriven handlingsplan, säger Charlotte Ahlberg.

Hon betonar att ekonomisk coaching inte är någon quick fix, utan att det handlar om en process där ansvaret att agera ligger på företagaren själv.

– Vår uppgift är att ställa de tuffa frågorna och lyfta fram även obehagliga saker för kunden, visa på olika vägar och hur han eller hon kan få kontroll över dessa. Jag jobbar mycket med bilder då en bild säger mer än tusen ord.

Sekretessen är också viktig, då företagaren ska känna sig trygg med att allt som sägs stannar mellan coachen och honom eller henne.

Charlotte Ahlberg arbetar utifrån något hon kallar 80/20-regeln när det handlar om ett företags framgångar. 20 procent är kopplat till ekonomiska fakta och så mycket som 80 procent handlar om individen, menar hon.

– Målet med vår coaching är att utifrån de individuella förutsättningarna bidra till att skapa ett ekonomiskt resultat som är större än vad kunden hade från början. Det är viktigt att fokusera på ett drömscenario och att programmera sig själv med rätt tänkande. Det är de vardagliga vanorna som förverkligar visionerna, säger hon.

Att guida företagaren genom denna process kräver kompetens konstaterar hon, och att rådgivning är viktigt inom branschen råder det ingen tvekan om. FAR:s framtidsstudie vittnar om att rådgivningen kommer att växa och bli en allt större inkomstkälla för byråerna.

Att vara revisor eller redovisningskonsult är helt rätt bakgrund för den som vill arbeta med ekonomisk coaching, menar Charlotte Ahlberg. Och hon är övertygad om att ekonomisk coaching ligger rätt i tiden och kommer att bli en stor produkt på marknaden.

– Som jag ser det är det här en pusselbit till för branschen. Är du revisor eller redovisningskonsult gör du antagligen ett fantastiskt jobb, men om du även erbjuder ekonomisk coaching har du ytterligare en tjänst. Dessutom kan det bidra till att locka nya medarbetare till branschen när det finns ytterligare en profil att inrikta sig mot. Nog för att jag var först ut på banan, men jag är övertygad om att det finns många byråer där ute som skulle kunna arbeta med det här, säger Charlotte Ahlberg.

80/20-regeln:

BALANS_2014_N08_A0016_bild

Ett företags framgång är till 20 procent kopplat till ekonimiska fakta och 80 procent handlar om individen.

Charlotte Marténg

Fakta:

Ekonomisk Coaching

Grundare: Charlotte Ahlberg

Grundades år: 2013

Ledord för verksamheten: M E R klirr i kassan för dig och ditt företag. M E R – står för monetärt engagerande resultat.