Att varje dag få komma till ett spännande och viktigt arbete och få betalt för att lära sig nya saker. Det är lyx för Margareta Åberg. Kanske är det därför som denna glamorösa tjänsteman har varit staten trogen i alla år; som tjänsteman, domare och nu riksrevisor.

Hur gick det till när du blev riksrevisor?

– Jag blev kontaktad av konstitutionsutskottet i början av året och reagerade med att bli glatt överraskad. Att granska staten på uppdrag av den folkvalda riksdagen är en spännande verksamhet så jag tackade nyfiket ja till att komma och prata med rekryteringsgruppen. För första gången i min chefskarriär fick jag göra intelligens- och personlighetstester.

Tvekade du någonsin att ta uppdraget?

– Ja i så måtto att jag redan hade världens bästa jobb som domare och chef för Kammarrätten i Göteborg. Samtidigt har jag veckopendlat i 13 år så det kändes oerhört skönt att äntligen kunna bo hemma. Den avgörande faktorn att ta jobbet var kittlingen att få göra något nytt.

Vad vill du kunna åstadkomma som riksrevisor?

– Riksrevisionen är ju den oberoende granskaren så min förhoppning är att vår verksamhet ska bidra till ett gott förtroende för staten. Syftet med granskningen är inte att hitta syndabockar utan att se till att verksamheter bli bättre. Vi ger också riksdagen underlag att utöva sin kontrollmakt.

Hur ser du på den privata sidan av revisionen, det vill säga revisions- och rådgivningsbranschen?

– Den privata delen av branschen är viktig för förtroendet för näringslivet, så där finns en beröringspunkt med vår verksamhet. Revision är ett hantverk som ska utföras enligt normer och standarder. Den offentliga sektorn arbetar i dag med standarder som överensstämmer med de som finns på den privata sidan.

Du är gift med en kvinna och lever på så sätt ett normbrytande liv, vilka för- och nackdelar ser du med det ur yrkeslivssynpunkt?

– Inga alls. På det personliga planet är det naturligtvis en fördel att kunna leva ett bra och lyckligt liv, men på arbetsplatsen ser jag inte att det har någon betydelse. För mig har det aldrig varit ett problem. Kanske beror det på att jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med fördomsfria och kreativa människor.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Margareta Åberg

Ålder: 55 år.

Bor: Östermalm i Stockholm.

Familj: Gift med Gaby Borglund, jurist och modehandlare. Det glamorösa paret syns vid galapremiärer.

Karriär: Jur. kand., domarutbildning, departementstjänst, Datainspektionen, domare, domstolschef och nu riksrevisor.

Aktuell: Som ny riksrevisor med särskilt ansvar för socialförsäkringarna, utbildning, miljö, jordbruk, kultur och migration. Under oktober månad publiceras den årliga granskningsplanen där de tre riksrevisorerna berättar om inriktning och strategier för det kommande årets granskningar.

Kuriosa: Tränar på Mastertraining (grundat av prins Daniel) som ligger granne med Riksrevisionen – ”jag behöver ett riktigt dyrt gymkort för att motivera mig att träna”.