Han är finansmannen som inte tvekar att ge ut sitt mobilnummer till 5000 (miss)nöjda kunder och hellre jobbar på Tensta gymnasium än på en vattenkammad innerstadsskola. Sven Hagströmer har dessutom gått i bräschen för jämställdhet.

Du har grundat stiftelsen Allbright. Hur jobbar ni med jämställdhet?

– Vi är emot kvotering. Den norska lagen om kvotering av kvinnor till börsbolagsstyrelser berör bara cirka 300 kvinnor och skapar dessutom ett vakuum på alla nivåer under. Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser! På Allbright kartlägger vi både styrelser och övriga ledningsgrupper och verkar för meritokrati. På så vis skapas en jämställd rekryteringsbas för styrelserna.

Ditt eget bolag Creades figurerar på Allbrights svarta lista 2014. Hur går det ihop?

– Jag har blivit anklagad för att sitta och kasta sten i glashus, men det är bättre att kasta sten i glashus än att sitta med armarna i kors. Creades styrelse består till 40 av procent kvinnor, men vi föll på att det var sämre i ledningen. Den svarta listan sprids i sociala medier och det är ju dagens skampåle. Jag tror på öppenhet. När Avanza har kundevenemang ställer jag mig på scenen och uppmanar 5000 deltagare att ringa mig – men inte för att säga hur bra vi är utan bara för att klaga. Gissa vad som händer? Ingenting.

Du menar att delad föräldraförsäkring vore ett bättre politiskt verktyg för att öka jämställdheten?

– Ja, det är en av de få saker som Gudrun Schyman och jag är överens om. Flickor är duktigare i skolan och kvinnor är överrepresenterade på universitet och högskolor, men sedan händer något. Vi kan ju inte ändra på att det är kvinnor som föder barn, men delad föräldraförsäkring är den enskilt viktigaste politiska åtgärden för ett mer jämställt näringsliv.

Du är även för revisorsrotation, hurdå?

– Jag anser att det är ett självändamål att byta revisor då och då. Förr valdes revisorn på fyra år, den regeln är borttagen men den var bra. Poängen är att det ska vara svårt att göra sig av med en obekväm revisor. Jag älskar jobbiga revisorer. Min älsklingsrevisor hade en osviklig vittring för skit, det är mycket viktigare än att följa checklistor.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Sven Hagströmer

Ålder: 70 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Fru, fem barn och fem barnbarn.

Utbildning: Ekonom.

Karriär: Började som portföljförvaltare åt Gränges 1969. Startade egen fondkommission 1981 och gick ihop med Mats Qviberg 1990. Driver i dag Creades och har ytterligare en handfull styrelseuppdrag samt stort samhällsengagemang, bland annat som medgrundare av Berättarministeriet och mentor för elever och rektor på Tensta gymnasium.

Aktuell: Som en av åtta jurymedlemmar för priset Women’s Board Award som delas ut av Styreinformasjon AB i samarbete med bland andra Grant Thornton (GT). Årets pris gick till Marianne Dicander Alexandersson, civilingenjör och styrelseproffs.