Tänk att det redan är 2018. Varje gång ett nytt år står för dörren tittar vi gärna både bakåt och framåt, allt för att lära och sedan göra nytt. Men i årets första ledare vill jag ge en bild av hur det ser ut just nu.

Det är kul att alla i vår omvärld – den svenska marknaden men också våra utländska kollegor – är så fascinerade över hur vi i Sverige proaktivt har tagit branschen in i framtiden. Framtidsstudien från 2013 hjälpte oss på traven, och vi är fortfarande hjälpta av den energi som studien och alla framtidsdiskussioner utlöste.

Men hur ser det ut nu? Jag vill börja med ett mycket glädjande faktum. Branschen har aldrig någonsin varit så attraktiv bland yngre medarbetare och studenter. Många lockas av de utmanande arbetsuppgifterna att göra stor skillnad för småföretagare och deras verksamheter. Andra dras till arbetsmiljön runt börsbolagen eller de finansiella företagen. Vilken bredd! Och karriärvägarna har aldrig varit fler, men det stannar inte där. För branschen bidrar i hög grad till ett hållbart samhälle genom ökad fokusering på socialt ansvarstagande i både små och stora verksamheter.

Att branschen dessutom går i bräschen för ett modernt arbetsliv, mångfald och verklig jämställdhet lyfter också attraktionskraften. Som ett led i framtidsarbetet har många byråer jobbat med ledarskapsfrågor och utmaningarna kring balans i livet. Människor som mår bra och som trivs med arbetsuppgifterna och sin arbetsmiljö gör ett bättre arbete. Det är inte svårare än så, men heller inte enklare.

När detta skrivs har FAR precis utbildat 1012 redovisningskonsulter och 869 revisorer till personliga tränare (PT) till företagare. Som aldrig förr får företagarna hjälp med att sätta mål, leda och utveckla sina verksamheter. Många kundföretag vittnar redan om hur den annorlunda och proaktiva rådgivningen ger positiva effekter.

Något som också bidrar till attraktionskraften är alla de nya tjänsterna. Att branschens samtliga professioner finns i FAR gör det så mycket lättare att utveckla koncept och tjänster som inkluderar flera yrkeskategorier. Det som för bara något år sedan lät som science fiction har nu gjort intåg i såväl den privata som offentliga sektorn. Jag tänker särskilt på realtidstjänsterna inom redovisning och revision. Självfallet vill brukare av välfärden kunna gå in på exempelvis en skolas hemsida och ta del av uppdaterade bedömningar av faktorer som kvalitet, finansiell ställning och framtidsutsikter. Vilket genomslag detta har fått!

Ingen är heller längre rädd för robotens ankomst. Tvärtom! Det är kul att se att så många byråer självmant driver på automatiseringen, inte minst avseende redovisningstjänsterna. För de nya arbetssätten är effektiva och frigör utrymme för analys och rådgivning. Det medför i sin tur påtagligt ökad kundnytta. Och inom en nära framtid jobbar vi helt papperslöst.

Timmarna har däremot redan försvunnit. Den nedlagda tiden (märkligt uttryck) finns inte mer, utan all prissättning sker på grunder som tydligare utgår från nytta, kvalitet och faktisk leverans. Äntligen!

Branschen har också blivit något som kan liknas vid näringslivets ”change and opportunity-maker”. För vi trycker ständigt på om bättre regler och förutsättningar för ett innovativt och gränslöst företagande. Och vi syns frekvent i den angelägna samhällsdebatten om ansvar, etik och hållbarhet. Vi drar oss inte för att ha åsikter i svåra frågor men lyssnar också uppmärksamt på andra. Debatten behövs, annars blir det ingen utveckling.

Till sist. För oss som jobbar på FAR är det naturligtvis extra inspirerande att FAR Online nu är Verktyget med stort V i kompetensförsörjningen. FAR Online är även ett oumbärligt stöd i kundarbetet, som ju förutsätter tillgång till uppdaterad information och bra mallar. Att både små och stora företag i allt större utsträckning också använder FAR Online för att hålla sig uppdaterade är självklart positivt.

Med dessa ord önskar jag er alla ett fortsatt gott 2018! Var rädda om er därute!

Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.