Det har väl knappast undgått någon att branschen står inför stora förändringar. Mer än vartannat bolag väljer att inte ha revision och flera undersökningar visar på att ett stort antal tjänster kommer att automatiseras. För att överleva gäller det att visa på värdet av sina tjänster. Men också att bli mer affärsmässig i sin yrkesroll. Det är en stor omställning och ställer ökade krav, inte minst på chefer och byråledare.

Bosse Brixeman, som är lärare på FAR Akademis byråledarutbildning, konstaterar krasst att det behövs mer affärsmannaskap på byråerna. Han frågar sig hur man som revisor eller redovisningskonsult tror att man ska kunna hjälpa sina kunder att ta sig fram i framtidens affärslandskap om man inte själv känner sig trygg med de frågorna.

Några som tagit sig an framtidsfrågorna med stort engagemang är de auktoriserade redovisningskonsulterna Kristina Åkerström och Helene Jansson. De menar att en av de stora utmaningarna för framtidens byråledare är att visa på nyttan med professionell hjälp. Ett steg på vägen är fler personliga möten med kunderna.

Men i grunden handlar allt om förtroende. För utan förtroende kommer ingen i branschen att överleva, hur hårt man än säljer sig och sina tjänster. En som tar förtroendefrågan på största allvar är Katarina Ljungqvist, som är ordförande i FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet. I sitt arbete är hon ytterst noga med att aldrig tumma på kvaliteten. För utan kvalitet inget förtroende. Och utan förtroende inga tjänster att sälja. Ganska logiskt, eller hur?

God fortsättning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se