Deklarationer från de företag som lämnat uppdragsanmälan innehåller färre fel än företag i allmänhet. Det visar Skatteverkets analys av samverkansprojektet mellan FAR, SRF och Skatteverket.

– Vi är naturligtvis glada att vi nu ser svart på vitt att branschen levererar kvalitet, säger Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare.

Samverkansprojektet innebär att Skatteverket kan få kännedom om vilka deklarationer som medlemmarna i FAR och SRF har medverkat till att upprätta.

– Om det är rätt från början behöver vi inte kontrollera i efterhand. Det leder till mindre besvär och en större säkerhet för skattebetalarna, sa Jan-Erik Bäckman, chef för Skatteverkets analysenhet till Balans i samband med att projektet skulle sjösättas för ett år sedan.

Efter en trevande inledning har nu antalet uppdragsanmälningar ökat ordentligt och omfattar tusentals kunder. Skatteverket hade en del tekniska problem i uppstartsfasen, och flera av programvaruleverantörerna hade inte stöd för projektet i sin programvara. Nu har Skatteverket fått ordning på tekniken och i dag har Norstedts juridik, Björn Lundén, Hogia och Visma funktionen Uppdragsanmälan inbyggd i sina program.

– Vi hoppas att fler byråer upptäcker möjligheten att lämna uppdragsanmälan för sina kunder. Tanken med hela projektet är ju att företag som anlitar en FAR- eller SRF-medlem ska slippa onödiga kontakter med Skatteverket. Alla vinner faktiskt på detta, säger Dan Brännström.

Mats Rimér

Fakta:

Samverkansprojektet

  • Skatteverket kan få kännedom om vilka deklarationer medlemmarna i FAR och SRF har medverkat till att upprätta.

  • Det är helt frivilligt för redovisningskonsulterna, revisorerna, skatterådgivarna och deras kunder att lämna uppgifterna till myndigheten.

  • Målet är att Skatteverket ska kunna minska antalet onödiga kontroller.