Att drabbas av ett skadeståndskrav kan slå hårt om man inte har en bra försäkring. FAR erbjuder sina medlemmar en gruppförsäkringslösning, och från och med årsskiftet förmedlas dessa av Willis.

Efter ett mångårigt samarbete med Aon har FAR valt att byta försäkringsförmedlare till Willis. Förmedlingsuppdraget började gälla vid årsskiftet och genom Willis erbjuds FAR:s medlemmar upphandlade försäkringsprogram till bra premier och villkor samt ett team med spetskompetens att kontakta om en skadesituation uppstår. Willis kommer att tillhandhålla flera försäkringar inom ramen för sitt uppdrag.

De viktigaste av dessa försäkringar är ansvarsförsäkringen för revisorer och redovisningskonsulter i samband med fel eller försummelse kopplade till uppdraget.

Övriga försäkringar som omfattas av uppdraget är Kontorsförsäkring, Sjukavbrottsförsäkring, Sjukvårdsförsäkring och Frivillig gruppförsäkring för anställda.

– Alla revisorer måste enligt lag teckna ansvarsförsäkring och den här typen av försäkring lämpar sig väl för en gruppförsäkringslösning. Även redovisningskonsulter och specialister behöver ett ansvarsförsäkringsskydd. Genom att skapa en gruppförsäkring är det lättare att förhandla fram bra villkor för FAR:s medlemmar och se till att de får ut mesta möjliga av försäkringen, säger Tomas Larsson, kundansvarig på Willis.

Willis Sverige har funnits sedan 1991 och har stor erfarenhet av ansvarsförsäkringar som rör just rådgivningsansvar. I Willis uppdrag ingår också att anpassa försäkringsskyddet i takt med att det sker förändringar i lagstiftningen och inom risk- och försäkringsområdet.

– Det händer ju en hel del på det här området och vi ser en utveckling där allt större skadeståndskrav riktats mot revisorer. Då är det också viktigt att ha bra ansvarsförsäkringar, säger Anders Bergsten specialist på Willis med inriktning mot rådgivningsansvar.

Willis kommer att fungera som FAR:s egen försäkringsavdelning och kommer att delta i utbildningsinsatser och information kring försäkringsprodukter gentemot FAR:s medlemmar. Det är också Willis man ska kontakta i frågor rörande försäkringar.

– Om man får ett krav riktat mot sig är det viktigt att informera och anmäla kravet till försäkringsgivaren som kan hjälpa till att utreda om en skadeståndsskyldighet föreligger.

Charlotta Marténg