Branschen står inför stora förändringar. Mer än vartannat bolag väljer att inte ha revision. Nu gäller det för revisorer och redovisningskonsulter att visa på värdet av sina tjänster, och att börja göra affärer. Den nya tidens byråledarskap är här.

Det är slut på sötebrödsdagarna. Sedan 1973 har branschen kunnat sitta på sin kammare och affärerna har ramlat in. Fram tills november 2010 vill säga. När den frivilliga revisionen infördes förändrades villkoren över en natt.

– Nu måste revisorer och redovisningskonsulter tänka till. Vad vill man göra? Det handlar om att våga sälja sig själv, ord som är näst intill förbjudna i branschen, eller att satsa på affärsmannaskap om man hellre vill uttrycka det så. Man måste våga bli mer socialt närvarande, säger Bosse Brixeman, Executive People.

Han är kursledare på FAR Akademis utbildning Byråledarutbildning – för framtidens ledare. Förhoppningen är att de som går utbildningen ska anamma nya sätt att tänka. Avstamp tar man i FAR:s framtidsstudie och frågor som diskuteras är bland annat hur byråns arbetssätt behöver förändras för att möta framtidens utmaningar.

– Revisorerna och redovisningskonsulterna måste kunna vara mer rådgivande mot företag, det tycker jag att man har tappat lite. Förr handlade det om att gå till revisorn och fråga när man undrade något som rörde ens företag, så är det inte riktigt i dag. Inom det här området finns många affärsmöjligheter för revisorerna, säger Bosse Brixeman.

Men för att kunna plocka hem fler affärer krävs förändring i förhållningssättet. Inte hos alla i branschen, betonar Bosse Brixeman, en del är redan där och har kommit långt i omställningen. Men många tycker fortfarande att det tar emot att kontakta kunder och visa på värdet av sina tjänster.

– Det behövs mer affärsmannaskap på byråerna. Revisorer och redovisningskonsulter är specialister på ekonomi, men de är inte alltid specialister på att driva företag. Och det är där det måste ändras. Om inte revisorerna och redovisningskonsulterna känner sig trygga med det kan de inte hjälpa sina kunder med de frågorna, säger Bosse Brixeman.

Han konstaterar att i takt med att fler och fler väljer att inte ha revisor i sina bolag så innebär det att revisorn måste ut på marknaden och möta kunderna. Samtidigt pågår en omställning i branschen då allt fler arbetsuppgifter automatiseras och blir digitala, vilket betyder att det krävs ett annat sätt i mötet med kunderna.

– Det är viktigt att man har förståelse för den här biten om man ska lyckas med omställningen. Revisorn och redovisningskonsulten måste bli mer aktiva och tala om för kunden att han eller hon behöver dem, säger Bosse Brixeman.

Han förklarar att det här med att sälja sig själv och sina tjänster är lite knepigt, och konstaterar att det finns olika typer av människor. I högra hörnet återfinns säljare, som är utåtriktade, och i vänstra hörnet finns ”excelfacisterna”, som är mer inbundna. Revisorerna och redovisningskonsulterna återfinns oftast någonstans mittemellan.

– När det kommer till framtidens byråledarskap handlar mycket om utbildning och att hitta nya vägar att förstå hur kunden fungerar och vad kunden vill ha. Företagare vill ha goda råd, och här kan branschen hitta en bättre roll, säger Bosse Brixeman.

Men för att kunna ta den rollen måste man ut och träffa kunder. Bosse Brixeman menar att kommer man bara ut i verkligheten finns många affärer att göra. Småföretag som ska växa, företag som behöver en aktiv styrelse, eller företag som behöver hjälp med sin affärsplan.

– En fungerande affärsplan är a och o. Inte bara för andra företag utan även för företag inom revisons- och rådgivningsbranschen. Förstår vi själva nyttan med affärsplanen och helheten blir det lättare att hjälpa kunden och att ta betalt för det. Affärsplanen ska få alla att sträva mot samma mål och bottnar i vad ägarna vill med verksamheten. Om man inte vill gå framåt kommer man inte att komma framåt, det handlar om att anamma framtiden, säger Bosse Brixeman.

När förändrade arbetssätt kommer upp till diskussion är det många som skruvar på sig och tycker att det känns lite obehagligt med förändringar. Bosse Brixeman menar att branschen fortfarande är tämligen konservativ, men trycker på att det inte är några revolutionerande förändringar man står inför utan en vanlig teknikutveckling som för med sig nya sätt att tänka.

– Till viss del tror jag att svårigheterna att nå ut till kunderna är en generationsfråga. Jag märker att yngre anammar tänkande mycket lättare än äldre. De är mer öppna för sådana här saker och mer vana att jobba socialt jämfört med den äldre generationen, säger Bosse Brixeman.

Att presentera sin information och kunskap på ett snygg och professionellt sätt på internet är också viktigt, för att göra ett seriöst intryck på kunderna.

– Vi får aldrig glömma bort att vi måste särskilja oss. Framför allt måste auktoriserade redovisningskonsulter särskilja sig från dem som inte är auktoriserade, och kunna tala om varför de auktoriserade är bättre. Då kommer det att generera fler affärer, säger Bosse Brixeman.

Charlotta Marténg